Мороз не хоче шокової терапії

Середа, 6 липня 2005, 14:20
Фракція Соціалістичної партії України вважає, що вступ України до СОТ має відбуватися поступово, із запровадженням певного перехідного періоду членства введенням для неї особливих умов у цій організації.

Про це йдеться у заяві СПУ, розповсюдженій прес-службою фракції у середу.

Соціалісти відзначають, що різке входження України до СОТ може виявитися "шоковою терапією" для України і "змусить вітчизняні підприємства скорочувати виробництво та робочі місця".

На думку СПУ, "серйозні іспити чекатимуть аграрний сектор, що користується зараз непоганим рівнем захисту від зовнішньої конкуренції і все одно ледь зводить кінці з кінцями", а також автомобілебудування та сільськогосподарське машинобудування, радіоелектроніку, металургію, вуглевидобувну галузь.

"Лібералізація внутрішнього ринку цукру-сирцю призведе до ситуації, коли на кожній тонні додаткового імпорту цієї продукції, Україна втрачатиме не тільки на цукрових заводах, але й у машинобудуванні, яке випускає техніку для буряківництва, та для інших суміжних галузей", - зазначають соціалісти.

СПУ також вважає, що деякі проекти по СОТ "несуть загрозу переробній галузі", зокрема зменшення ставки експортного мита на насіння льону, соняшнику та рижію "передбачає збільшення обсягів експорту насіння та відповідно до зменшення експорту українській олії, що невигідно Україні".

За словами соціалістів, виконання вимог СОТ підвищить вартість вітчизняних автомобілів майже в 1,5-2 рази, погіршиться стан вітчизняної металургії, "що забезпечує близько 40% українського експорту та валютних надходжень" тощо.

Водночас соціалісти відзначають низку переваг для України від вступу її до СОТ. Зокрема, вони зазначають, що "відкриються нові ринки, з'явиться можливість отримання нових технологій", адже "СОТ - це 148 країн світу, 30 країн-спостерігачів, дві третини обсягу світової торгівлі".

Тому СПУ вважає, що вступ до СОТ має розглядатися "з урахуванням стану розвитку національної економіки, зовнішньої торгівлі, створення передбачуваного прозорого середовища для залучення іноземних інвестицій".

"Соціалісти ще раз застерігають президента і уряд - ведення незбалансованої, непродуманої економічної політики завдасть непоправної шкоди вітчизняному виробнику. Україна не поле для експериментів - це наш дім, майбутнє наших дітей", - заявляють вони.

"Українська правда"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News