Ющенка і Тимошенко люблять все менше. Ющенка плутають з Пинзеником

Середа, 6 липня 2005, 16:19
Українські громадяни плутають партії Народний Союз "Наша Україна" і "Наша Україна".

Про це свідчать результати опитування, проведеного фондом "Демократичні ініціативи" і Київським міжнародним інститутом соціології.

Якби вибори до Верховної Ради відбулися в наступну неділю по партійних списках, то 3%-ный бар'єр подолали би партії "Наша Україна" - 16,2%, Народний Союз "Наша Україна" - 14,1%, Партія регіонів України - 12,8%, партія "Батьківщина" - 5,9%, Комуністична партія України - 7,3 %, Соціалістична партія України - 4,7%.

Значна частина тих, хто збирається голосувати (21%), зі своїм майбутнім партійним вибором ще не визначилася.

Відповідаючи на питання, чи не є помилкою, що партія "Наша Україна" (Віктора Пинзеника) набрала 16,2% голосів, а НСНУ (Віктора Ющенка) 14,1%, директор фонду "Демократичні ініціативи" Ілько Кучерів сказав: "очевидно, що люди не розбираються, у чому відмінність цих політичних сил".

Як пояснив президент Київського міжнародного інституту соціології Валерій Хмелько, коли при соціологічному опитуванні в анкету навпроти політичної сили НСНУ проставляється прізвище її лідера Ющенка, то респонденти віддають за цю силу 35,6% голосів, а без прізвища Ющенка - 14,1%.

На парламентських виборах 2002 року Ющенко очолював блок "Наша Україна". Пізніше партія "Реформи і порядок", яка ввійшла в блок, змінила назву на "Наша Україну". Навесні цього року було створено партію "Народний союз "Наша Україна", почесним президентом якої обраний Ющенко.

У випадку участі у виборах Блоку Віктора Ющенка, Тимошенко і Володимира Литвина, він міг би одержати більше половини всіх голосів (53,4%).

Ймовірний блок Партії регіонів і СДПУ(о) міг би одержати 18,7%; блок ПСПУ і Всеукраїнського об'єднання "Держава" - 3,6%.

При цьому у Верховну Раду пройшли б ще 2 партії - КПУ (8,5% голосів) і СПУ (5,4% голосів).

Крім того, опитування свідчить про те, що рейтинг довіри населення до Ющенка, Тимошенко і Литвина за останній місяць знизився.

Президентові цілком довіряють 50,2% опитаних, тоді як не довіряють - 26,1% (вагалися з відповіддю 19,8%). Прем'єр-міністрові цілком довіряють 51,6%, не довіряють 28,1% респондентів (вагалися з відповіддю 16,1%). Спікеру парламенту довіряють 46,3%, не довіряють 24% (вагалися з відповіддю 24,4%).

У порівнянні з травнем, коли був зафіксований найбільший рівень довіри керівництву країни, у червні рівень довіри Ющенка впав на 17,8% (рівень недовіри виріс на 4%), рівень довіри Тимошенко - зменшився на 14,9% (недовіри - виріс на 3,8%), рівень довіри Литвину зменшився на 16,7% (рівень недовіри виріс на 3,7%).

Як прогнозує директор фонду "Демократичні ініціативи" Ілько Кучерів, найближчим часом рейтинги влади і лідерів знижуватимуться, а в опозиції - рости.

У ході дослідження було опитано майже 2 тис. чоловік старше 18 років у 110 населених пунктах України. Похибка вибірки не перевищує 1,5%.

"Інтерфакс-Україна"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування