Депутати допомогли українцям з житлом

Четвер, 7 липня 2005, 20:13
Верховна Рада у четвер ухвалила Житловий кодекс. За нього проголосували 243 депутата.

Відповідно до Кодексу громадяни забезпечуються житлом шляхом надання державою або органами місцевого самоврядування соціального житла (безкоштовно або за доступну плату на основі договору найму).

Крім того, житло надається шляхом створення умов для одержання кредитів на будівництво або придбання житла, а також наданням його громадянам, які знаходяться на обліку для поліпшення житлових умов у випадках, визначених законом.

За формою власності житлофонд поділяється на приватний, державний, комунальний і житлові будинки та приміщення, які знаходяться у спільній власності різних суб'єктів приватної, комунальної або державної власності. За функціональним призначенням житлофонд буває: загального призначення, соціального і спеціального призначення.

Згідно з Кодексом, не допускається заселення однієї кімнати особами різної статі старше 9 років.

Житло в будинках комунального житлового фонду надається громадянам уповноваженим на це органом, органами місцевого самоврядування. Житло в будинках приватного житлового фонду надається громадянам власниками цього житла або уповноваженими органами на підставі договорів найму.

Відповідно до Кодексу, житло з житлового фонду соціального призначення не підлягає приватизації, бронюванню, продажу, викупі заставі. Надання громадянам житла з житлофонду загального призначення проводиться на підставі рішення власника або уповноваженого органа.

Житловий кодекс також встановлює права й обов'язки тих, хто здає і наймає квартири.

Не допускається передача в оренду житла з житлофонду соціального призначення. Плата за житло включає плату за його оренду, вміст будинку і прилеглих до будинку територій, плату за комунальні послуги і плату на капремонт. У випадку несвоєчасного внесення плати за житло нараховується пеня в розмірі 0,1% від суми заборгованості за кожний день прострочення.

Виселенню з найманого житла людини підлягає у випадку припинення дії договору оренди, самовільного заселення житла, систематичного руйнування або псування елементів будинку, використання його не за призначенням або якщо мешканці своєю поведінкою створюють для інших жителів неможливі умови.

Виселенню з гуртожитків або спеціально виділеного житла підлягають сезонні, тимчасові працівники й особи, які працювали за строковими трудовими угодами, які припинили роботу, а також особи, які навчалися у навчальних закладах, аспірантурах, докторантурах і вибули з них.


"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News