Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Депутати вирішили, як їх будуть обирати

Четвер, 7 липня 2005, 21:36
Верховна Рада ухвалила закон "Про вибори народних депутатів", який передбачає проведення виборів до парламенту на пропорційній основі. За нього проголосувало 319 депутатів.

Згідно з законом, вибори здійснюються за виборчими списками кандидатів від політичних партій і блоків. Передбачається, що в розподілі мандатів депутатів беруть участь списки партій і блоків, які набрали не менш 3% голосів виборців, які взяли участь у голосуванні.

Чергові вибори депутатів пройдуть в останню неділю березня, а виборчий процес почнеться за 120 днів до виборів.

Законом передбачається, що право подавати кандидатури до складу виборчих комісій мають партії і блоки, у яких є парламентські фракції, а партії, у яких немає фракцій, включаються до складу виборчих комісій шляхом жеребкування.

Для формування списку виборців створюються відділи обліку виборців, які проживають на відповідній території. Крім того, для забезпечення цивільного контролю за процесом складання списку виборців при Центральній виборчій комісії створюється контрольна група, до складу якої в тому числі будуть входити представники партій, які беруть участь у виборах.

Виборець може бути включений у список виборців тільки один раз і тільки на одній виборчій дільниці. Відкріпні посвідчення виготовляються в кількості 2% від кількості виборців, внесених у загальний список виборців.

Парламент також зняв заборону щодо того, що виборець, який вже проголосував, не має права повторно входити до приміщення виборчої комісії.

Крім того, закон дозволяє Центвиборчкому у випадку порушення норм закону про агітацію тимчасово позбавляти ліцензії ЗМІ.

У назві партії або блоку, який бере участь у виборах, не може бути прізвищ людей, які не є кандидатами в депутати від цього блоку, а також прізвищ історичних діячів. Також такі імена і прізвища не можуть використовуватися в офіційній назві навіть однієї з партій-учасниць блоку.

Закон набере чинності з 1 жовтня 2005 року, крім статей 38 і 39 щодо процедури складання списків виборців, які наберуть чинності вже з 1 липня.


ЛІГАБізнесІнформ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...