Росія потроїть для України ціни на газ

Понеділок, 1 серпня 2005, 11:36

Голова російської газової компанії "Газпром" Олексій Міллер заявив, що Росія планує потроїти ціни на газ для України.

Про це йдеться у статті "The International Herald Tribune", переклад якої наводить ИноСми.

За його словами, так "Газпром" у відносинах з Україною розраховує вийти на світовий рівень цін і підняти розмір виручки, що дозволить йому фінансувати свою амбіційну інвестиційну програму.

"Сьогодні Україна платить по 80 доларів за 1000 кубометрів російського газу, що набагато нижче загальносвітових ринкових цін", - йдеться у статті.

Намір підняти ціни на газ для України підтвердив також колишній заступник прем'єр-міністра Росії, нині радник президента України Віктора Ющенка Борис Нємцов.

"Росія має намір підняти ціни втричі. Сподіваюся, сторони знайдуть компроміс до зими", - сказав він, додавши, що "у найближчі кілька місяців Україні прийдеться нелегко".

Видання припускає, що стрибок цін на енергоносії може позначитися на цінах на внутрішньому ринку і рівні виробничих витрат, "що може підірвати популярність політичного блоку, очолюваного партією Ющенка "Наша Україна".

"Також ціновий фактор можуть використовувати у своїх цілях соціалісти і націоналісти", - йдеться в статті.

Однак, за словами журналістів, якщо в короткостроковій перспективі підвищення цін може завдати політичної шкоди Ющенку, у більш віддаленому майбутньому воно може допомогти українській економіці підвищити ефективність і поставити відносини з Росією на більш прозору і відкриту основу.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування