Турчинов пішов з партії, а від Мельниченка хоче лише плівки по Гонгадзе

Понеділок, 1 серпня 2005, 15:18

Голова СБУ Олександр Турчинов заявляє, що він не підтримує випливи копромату, в тому числі оприлюднення плівок Мельниченка.

"Я думаю, що в нормальному суспільстві не може бути постійним предметом аналізу бруд і компромат", - сказав він відповідаючи на питання щодо плівок Мельниченка в інтерв'ю газеті "Без Цензури".

"Мені здається, що головна функція плівок Мельниченка закінчиться тоді, коли буде покарано всіх тих, хто давав наказ викрасти й убити Георгія Гонгадзе…Усе решта – те, що пов’язано зі зведенням рахунків та політичним компроматом, має відійти в учорашній день", - сказав Турчинов.

За його словами, тоді, коли були оприлюднені перші плівки Мельниченка, "опозиційний рух дістав буквально нове дихання".

"Я пам’ятаю Кучму за тиждень до оприлюднення цих записів і після цього – це були два різних Кучми: один – упевнений у своїй безкарності, другий – переляканий, деморалізований тощо. От тоді й почалося справжнє повалення режиму...", – пригадав Турчинов.

На питання, чи дійсно заступник генпрокурора Віктор Шокін повідомив генерала Пукача про те, що його розшукують, Турчинов зазначив: "Ті, хто інформує чи дезінформує із цього приводу громадськість і ЗМІ, мають на меті лише одне – не дати слідству затримати Пукача та зірвати розслідування справи Гонгадзе".

Проте, він відмовився давати оцінки високопосадовцям із Генеральної прокуратури. "Мої коментарі тільки завадять справі. Коли з’ясування всіх проблем між нами та керівництвом Генпрокуратури перейде в публічну площину, то вважайте, що взагалі ніякої роботи не буде", - сказав він.

Турчинов також розповів, що екс-заступник голови СБУ Сацюк є не єдиним підозрюваним у справі отруєння Ющенка. "Я не хочу сказати, що він – це єдина наша версія. Але в нас є серйозні питання до нього. А те, що він переховується від слідства, тільки підтверджує: ці питання – достатньо актуальні", - сказав Турчинов.

На питання щодо запровадження на підприємствах "уповноважених представників СБУ", Турчинов зазначив, що такі люди будуть лише в тих установах, "які мають стосунок до державної безпеки". До переліку таких підприємств він відніс митницю, МВС, ДПА та Укрспецекпорт.

Він також розповів, що має дуже мало часу на спілкування із прем’єром Юлією Тимошенко: "Зараз і вона надто зайнята в Кабінеті Міністрів, і в мене багато справ, тож нам доводиться бачитися хіба що на якихось державних прийомах чи офіційних нарадах. На жаль, спілкування не вистачає..."

На питання щодо членства в партії Батьківщина, Турчинов відповів: "Я не можу не виконувати вимог закону. А відповідно до них, я не можу належати до будь-якої партії. Тому буквально наступного дня після призначення я написав заяву про вихід із партії".

"А в душі я відданий Батьківщині з великої літери", - додав він.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування