Американський захисник Колесникова знає, що його не відпустять

Понеділок, 1 серпня 2005, 18:46

Американський адвокат голови Донецької облради Бориса Колесникова Ричард Хайбі заявляє, що утримання його підзахисного під вартою незаконне, однак прогнозує продовження його строку на найближчому судовому засіданні.

Про це йдеться в заяві Хайбі, розповсюдженій в понеділок.

За його словами, утримання Колесникова під вартою є незаконним, і "в умовах будь-якої функціонуючої конституційної системи він був би звільнений".

"Колесникова заарештували у квітні 2005 року за безпідставним обвинуваченням в злочині, який він явно не робив", - заявляє адвокат.

Також Хайбі вважає, що свобода Колесникова залежить "від примхи уряду. Це можливо тому, що уряд постійно ігнорував положення видатної Конституції України".

На його думку, чергове судове слухання про продовження терміну утримання під вартою Колесникова, "у черговий раз, підкреслить брехливу природу слідства у його справі і покаже, що воно є порушенням належного законного процесу, гарантованого Конституцією".

"Термін утримання під вартою на Колесникова було продовжено з 60 до 120 днів без будь-яких на те причин, і, практично без сумнівів, буде знову продовжено по зовсім абсурдним причинам, які є цілком неправдоподібними", - заявляє він.

Також Хайбі відзначає, що в ході розслідування справи Колесникова представниками правоохоронних органів не раз порушувалася Конституція. "Ми, на жаль, стикаємося з реальністю, коли українська Конституція виявилася ніби-то викраденою терористами", - заявляє адвокат.

На доказ своїх слів про невинуватість Колесникова Хайбі наводить той факт, що з моменту його арешту його обвинувачі відмовляються від очних ставок з ним.

Також, за його словами, слідству було представлено докази, "які беззаперечно демонструють його невуватість. "Наприклад: кровні родичі обвинувачів вважають безпідставними обвинувачення у вимаганні власності в обвинувачів з боку Колесникова", - відзначає адвокат.

Також, за його словами, "були пред'явлені докази, що представники Колесникова заплатили обвинувачам набагато більше грошей, ніж, за заявою слідства, нібито вимагалося за власність за невідповідною ціною".

"Де ж "прозорість судочинства", якщо пані Карпачова, представник Верховної Ради з прав людини посилає свого представника на слухання суду, а його не пускають?", - запитує адвокат.

"Де ж відкрите прагнення до здійснення правосуддя, якщо прокуратура позбавляє Колесникова його адвоката, порушуючи проти нього кримінальну справу після того, як він надав докази невинності свого підзахисного, а потім, на додаток до цього, адвоката відстороняють і від представлення інтересів Колесникова?", - йдеться в заяві.

Адвокат повідомляє, що на судовому засіданні у вівторок Колесников буде домагатися звільнення під заставу до суду. "Усім відомо, що він задовольнить усі вимоги, пов'язані зі звільненням", - йдеться у заяві.

"Ця людина - добре відомий і шанований бізнесмен і політичний лідер. Також добре відомо, що на минулих виборах він знаходився по іншу сторону барикад", - заявляє Хайбі.

На думку адвоката, "ця справа стосується не тільки Колесникова. Вона стосується всіх громадян України і ставлення уряду до їхніх конституційних прав і прав людини".

"Це також стосується виконання урядом своїх зобов'язань перед громадянами, що підтримали Помаранчеву революцію... На карту по цій справі поставлено більше, ніж здається з першого погляду. Двома словами, під судом честь України на світовій арені", - заявляє Хайбі.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування