Кучма не потрапить до в’язниці, бо Піскун став "механізмом"?

Четвер, 4 серпня 2005, 12:25

Директор Інституту масової інформації Сергій Таран вважає, що колишній президент України Леонід Кучма отримав гарантії безпеки від переслідування за можливу причетність до вбивства журналіста Георгія Ґонґадзе.

Про це він сказав в ефірі "Радіо Свобода" у середу.

"Якби Кучма такий імунітет не отримав, то це був би швидше виняток із правил, які існують у міжнародній дипломатії", - сказав він.

За його словами, "коли відбуваються переговори між лідером авторитарної держави і демократичним урядом..., то завжди даються гарантії авторитарному лідеру: якщо він не застосує силу проти народу, то йому буде наданий імунітет".

"Така практика була застосована і в Східній Європі, і в Грузії. Така практика була застосована, але зі зворотнім знаком у Сербії і в Румунії, де фактично лідери, які застосували силу проти власного народу, то потрапили під суд", - додав Таран.

Крім того, директор ІМІ не виключив, що генпрокурор Святослав Піскун – "це той механізм, який давав можливість Леоніду Кучмі бути переконаним, що після його відставки він не потрапить до в’язниці".

На питання журналіста, чи є якісь підстави у Генпрокуратури порушувати кримінальну справу, де будуть фігурувати поруч ім’я Кучми і Гонгадзе, директор ІМІ зазначив, що "такі підстави є".

За його словами, "зараз говорять про те, що є генерал Кравченко, Пукач, це є два ключових свідки (у справі Гонгадзе), більше нікого немає, і тому не можна вийти на замовників".

"Це неправда. Є люди, є факти, є безпосередні свідчення, які вказують на те, що чимало українських чиновників, які працюють в правоохоронній системі, були зацікавлені в фальсифікації цієї справи з тим, щоб відвести відповідальність від найвищих посадових осіб, в тому числі від Леоніда Кучми", - сказав Таран.

Водночас Таран вважає, що справа Гонгадзе "не має стати справою Кучми..., а має стати справою замовників цього злочину".

"Я не знаю, може, наприклад, Леонід Кучма і не причетний до цієї справи, але має бути поставлена в цій справі крапка", - сказав він.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування