Давати нагороди тепер будуть відкрито, публічно і не масово

П'ятниця, 5 серпня 2005, 13:20

Комісія державних нагород та геральдики при президентові пропонує здійснювати нагородження до державних свят і визначних подій в історії України, а також відмовитися від практики масових нагороджень з нагоди професійних свят та ювілеїв.

Про це йшлося на останньому засіданні Комісії, де було обговорено новаторські підходи в організації нагородної справи, повідомили в офіційному інтернет-представництві президента.

Комісія планує "комплексно переорієнтувати нагородний процес на принципах прозорості, відкритості та соціальної спрямованості, піднесенні суспільного статусу нагород і відзначення ними громадян виключно за соціально вагомі досягнення".

Відповідно до доручення президента члени Комісії обговорили і взяли за основу запропоновану редакцію Концепції вдосконалення нагородної справи в Україні і нову редакцію Порядку представлення до нагородження та вручення державних нагород України.

У своїх виступах учасники засідання позитивно відгукнулися про тимчасову відмову від вручення нагород з тим, щоб виробити нові підходи до процедури представлення та нагородження.

Також було розглянуто і проаналізовано стан нагородження в Україні за перше півріччя 2005 року.

Члени Комісії відзначили, що з огляду на посилення вимогливості до заслуг кандидатур зменшилася кількість виданих нагород. Таким чином, за перше півріччя 2005 року відзначено 773 особи (торік за аналогічний період нагороджено 1850 осіб, у 2003 році – 1156 осіб).

Звання Герой України удостоєні вчений-біохімік Гулий, гендиректор Національного історико-культурного заповідника “Переяслав” Сікорський, народний артист України, Дмитро Гнатюк, депутат Левко Лук’яненко, учасник штурму Берліна та встановлення Прапора Перемоги над Рейхстагом Олексій Берест (посмертно), голова Миколаївської облорганізації ветеранів Олександр Момотенко, директор Львівської галереї мистецтв Возницький, почесний директор Інституту клінічної та експериментальної хірургії АМН України Олександр Шалімов.

Крім того, Комісія обговорила концепцію відзначення державними нагородами співвітчизників з нагоди 14-ї річниці Незалежності України.

Було погоджено, що кандидати на нагороди повинні мати найвищі досягнення у професійній та громадській діяльності, відзначатися незаперечним авторитетом і високими моральними якостями.

Розглянуто також питання щодо видачі дублікатів нагород замість втрачених, підтвердження фактів відзначення громадян України нагородами СРСР та УРСР, передачі нагород на постійне зберігання Меморіальному комплексу "Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років".

Останнє засідання Комісії відбулося 20 липня.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування