Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія готує Україні енергетичний колапс?

Четвер, 1 вересня 2005, 11:00

Російська компанія "Газпром" має намір підвищити ціни на паливо, яке постачається Україні, з $50 до $180 за тисячу кубометрів, що, за словами експертів, може призвести до енергетичного колапсу економіки.

Про це пише "Комерсант" у четвер, посилаючись на переговори між головою правління НАК "Нафтогаз України" Олексієм Івченком і заступником голови правління ВАТ "Газпром" Олександром Рязановим, які пройшли в Києві в середу.

"У ході переговорів пан Рязанов зненацька заявив, що "Газпром" хоче підвищити ціни на паливо, яке постачається, з нинішніх $50 до $180 за тисячу кубометрів, хоча раніше російська сторона наполягала на $150", - пише видання.

У прес-службі "Нафтогазу" "Комерсанту" повідомили, що "на переговорах кожна зі сторін заявила про свою позицію: Україна запропонувала залишити існуючу систему розрахунків за природний газ, Росія наполягає на переході на європейські ціни на паливо". "Переговори жодним конкретним рішенням не закінчилися", - додали там.

Водночас Рязанов сказав, що російська сторона в переговорах "просунулася не так далеко, як хотіла б, однак чітко зафіксувала позицію про вироблення ринкової ціни". "Перед нами стоїть завдання сформувати остаточну ціну і до 10 вересня представити її уряду Росії і України", – додав він.

З урахуванням прогнозних цін на газ у 2006 році в Європі, які перевищують $200 за тисячу кубометрів, представник "Газпрому" запропонував "Нафтогазу" як стартову ціну взяти $180 (вартість газу на кордоні Словаччини і Румунії). При цьому Рязанов відзначив, що вартість транзиту газу по території України не може перевищувати двох доларів за тисячу кубометрів на 100 км.

"Експерти вважають, що, якщо "Нафтогаз" прийме умови "Газпрому", Україні загрожує енергетичний колапс", - пише "Комерсант".

Заступник голови комітету з промислової політики Верховної ради Володимир Демьохін відзначив, що "ситуація в "Нафтогазі" патова". "Сьогодні російський газ продається для промисловості за ціною 43,5 доларів за тисячу кубометрів, а одержує його "Нафтогаз" по 50 доларів. Різниця є збитком компанії. У випадку росту "Нафтогаз" виявиться в ще більш складному становищі", – сказав він.

"Звичайно, проблему можна вирішити формально, підвищивши ціну на газ для промисловості. Але тоді вже частина самої промисловості зупиниться", - додав Демьохін.

Директор Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородін вважає, що "підвищення цін на газ для України – це колапс економіки, яка надзвичайно залежить від цього виду палива".

Член комітету з ПЕК Верховної Ради Олександр Гудима вважає, що виходом із ситуації, що склалася, є затягування переговорів з Росією. "Нам треба відкласти переговори до 30 грудня, щоб "Газпром" усвідомив, що наступного дня він залишиться без договору і без гарантій перед європейськими покупцями газу. Коли це стане відомо європейським споживачам, з Москви самі приїдуть просити нас підписати договір на наших умовах", - сказав він.

"Схоже, що керівництво країни збирається застосувати саме цю тактику", - пише видання, цитуючи секретаря РНБО Петра Порошенка, який відзначив, що "на сьогоднішній день Україна має можливості провести ефективні переговори з Росією, що дозволять у наступному році утримати ціни на газ".

Водночас міністр економіки Сергій Терьохін повідомив, що "якщо найближчим часом сторонам не вдасться домовитися, то в інфляцію почнуть закладати можливе підвищення цін на газ у наступному році".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування