Бізнесмени "Нашої України" хотіли купити в росіян готель на Майдані?

Четвер, 1 вересня 2005, 13:27

Депутат російської Держдуми і власник Національної резервної корпорації (НРК) Олександр Лебедєв заявляє, що бізнесмени з блоку "Наша Україна" пропонували йому викупити готель "Україна", претензії до придбання якого має український уряд.

Про це він розповів в інтерв'ю виданню "Ведомости".

"Вони там настільки нахабні — вирішили познайомитися за допомогою прокуратури. Там вже позови проти нас від уряду, Фонду держмайна, управління справами президента, прокуратури, київської адміністрації, юридичного управління Верховної Ради, тільки від Ради безпеки України, мабуть, немає ще. Але в нас дуже сильна позиція, нічого вони поки не можуть зробити", - сказав Лебедєв.

"Причепитися, звичайно, можна до чого завгодно. Але все-таки у нас є репутація: ми вміємо захищати свої інтереси в судах. Нехай "наїжджають", - додав він.

На питання, чи були ще пропозиції купити активи, Лебедєв відповів заперечно, додавши, що "на такому ринку вести подібні переговори нема сенсу".

За його словами, оцінка активів закінчується через місяць, хоча "з урахуванням сьогоднішніх ризиків вона, звичайно, повинна бути знижена".

"Ми витратили близько $250 млн. Нам думалося десь півроку тому, що якщо інвестиційний клімат на Україні покращиться, то наші активи коштують біля $400 млн", - додав він.

Готель "Україна" (раніше мав назву "Москва") загальною площею близько 20 тис. кв. м розташований в центрі Києва, біля Майдану Незалежності. У вересні 2004 року управління справами адміністрації президента України (тоді ним був Леонід Кучма) за клопотанням директора держпідприємства "Готель "Україна"" дозволило вивести активи готелю в ЗАТ "Готель "Україна". 50% акцій ЗАТ одержала Комерційна компанія, що входить у групу НРБ, інші - Фонд держмайна України (ФДМ).

Натомість комерційна компанія обіцяла внести в статутний фонд ЗАТ $10 млн відразу і ще $10 млн протягом року.

Скандал із продажем "України" почався узимку після того, як Ігор Бакай, який був керівником управління справами адміністрації президента Леоніда Кучми, був звинувачений у корупції і сховався в Росії.

Тоді міністр внутрішніх справ Юрій Луценко обвинуватив пана Бакая в незаконному продажі комерційним структурам, у тому числі російським, низки об'єктів держвласності на суму 319 млн гривень (близько $64 млн). Серед них, за словами низки українських чиновників, урядова дача "Гліцинія" на південному березі Криму (продана Внешторгбанку) і київські готелі "Дніпро" і "Україна".

У червні господарський суд Києва, згідно з позовом міської прокуратури, наклав арешт на майно ЗАТ "Готель "Україна"". ФДМ вже підготував план повторної приватизації "України".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування