Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Піскун не знає, чи порушили справу проти Кучми, бо це внутрішнє переконання слідчих

Субота, 3 вересня 2005, 22:40

Генпрокурор Святослав Піскун обіцяє, що його відомство зможе встановити замовників убивства журналіста Георгія Гонгадзе.

"Генпрокуратура впорається з цим завданням", - сказав Піскун під час теледискусії з вдовою журналіста Мирославою Гонгадзе на "5 каналі" у суботу ввечері.

"Справа Гонгадзе частково розкрита... І друга частина справи активно розслідується, щоб бути направленою до суду", - відзначив Піскун.

Вдова журналіста на це запитала: "Що значить часткове розкриття справи?"

"Юридично це зроблено дуже витончено, але в реальності це відділення тільки частини документів", зазначила вона, пояснивши, що не має доступу до великої частини документів, пов’язаної з замовниками вбивства.

"Я не буду бачити протоколів допитів Кучми, Литвина, Деркача...", - сказала Мирослава.

Піскун натомість пообіцяв, що вона зможе ознайомитися з усіма матеріалами справи. Він декілька разів підкреслив, що йдеться не про частину, яку вже розкрито, а про всю справу в цілому.

Коли Гонгадзе на це відзначила, що генпрокурор таким чином фактично порушить українське законодавство, Піскун відповів: "Я не зрозумів. Ви не хочете ознайомитись (зі справою)?".

Ведучий Роман Скрипін також поставив Піскуну питання, чи будуть навіть при не встановленій автентичності записів Мельниченка проведені слідчі дії щодо викладених там фактів злочинних дій українських високопосадовців.

"По тим записам, про які ви говорите, навіть якщо не встановлено їх автентичності, ми обов’язково проводимо, проводили і будемо проводити перевірки", - відповів Піскун.

Він відзначив, що йдеться про 700 годин записів, і перевірити всі викладені там факти – дуже великий об’єм роботи, але прокуратура цим займається.

На прохання Мирослави Гонгадзе назвати хоч би одну кримінальну справу, що була порушена за матеріалами плівок Мельниченка, Піскун навів приклад справи екс-губернатора Сумщини Володимира Щербаня.

Коли вдова журналіста і ведучий почали питати про справи стосовно Юрія Кравченка, помічника Сергія Головатого, Олександра Єльяшкевича та ін., Піскун сказав: "Заяви повинні мати характер оригінальний. Ми не можемо невідомо з чого порушувати кримінальну справу".

Мирослава запитала, чому не було порушено кримінальну справу за запитом голови слідчої комісії у справі Гонгадзе Григорія Омельченка стосовно злочинів Леоніда Кучми, Володимира Литвина і Леоніда Деркача.

На це генпрокурор пояснив, що рішення про порушення чи не порушення кримінальної справи приймає "конкретний слідчий або прокурор" "на підставі свого внутрішнього переконання".

"Я передивлюся ще раз ту заяву, яка була в січні місяці, яка стосувалася Кучми, Литвина і Деркача. І я вам дам відповідь. Можливо, там і порушена кримінальна справа. Я зараз не знаю", - відзначив генпрокурор.

На питання Скрипіна, чи подасть він у відставку, якщо справу Гонгадзе так і не буде розкрито, Піскун відповів: "Справа розкрита, по-перше. А по-друге, питання про мою відставку вже досить жувати".

На уточнююче питання журналіста, чи піде він у відставку, якщо не буде встановлено замовників вбивства, генпрокурор сказав: "Обов’язково".

"Обов’язково? То ви замовника будете встановлювати чи ви підете у відставку, якщо виявиться, що його не можна встановити?", - перепитав ведучий "5 каналу".

"Обов’язково я не піду в відставку, тому що я буду встановлювати замовника", - сказав Піскун.


Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...