Терьохін пообіцяв Росії бути егоїстом

Понеділок, 5 вересня 2005, 11:43

Міністр економіки Сергій Терьохін, який раніше виступив за вихід України з Єдиного економічного простору, заявив, що Україна буде будувати свої відносини з Росією й іншими країнами на основі егоїстичних інтересів.

"Ми будемо будувати відносини з Росією й іншими країнами колишнього СРСР, виходячи з егоїстичних інтересів", - сказав Терьохін в інтерв'ю російській газеті "Ізвєстія", опублікованому в понеділок.

Він заявив, що конфігурацій співробітництва "може бути багато - від двосторонніх переговорів до загальної інтеграційної структури".

"Наш уряд ставиться до цього прагматично. Було б бажання, можна будувати й ЄЕП. Якщо, звичайно, є, що будувати. Можна говорити про СНД. Якщо знайдеться про що говорити", - зазначив український міністр.

Він додав, що підсумки недавньої зустрічі лідерів країн ЄЕП (Росія, Казахстан, Україна, Білорусія) у Казані не дозволяють говорити про поліпшення міждержавних зв'язків. "У Казані було багато риторики, але не було конкретних рішень", - заявив Терьохін.

Говорячи про відносини Росії й України в нафтовій і газовій сферах, він підкреслив, що "Кремль проводить дуже чітку політику, гідну поваги й описану в правилах Мерфі: "Про що б не говорили, мова йде про гроші".

"Треба до цього звикати, а не торгувати політичними поступками в обмін на економічні й навпаки", - сказав Терьохін.

За його словами, "важливо, щоб політика не втручалася в економіку". "Але саме із цим у наших російських братів справи йдуть не дуже добре", - відзначив український міністр.

У той же час він висловив упевненість, що "у Росії більше стратегів, ніж тактиків". "Вони не дозволять нам роз'їхатися в різні сторони, як чоловіку і дружині, які вкрай розсварилися. Ми завжди будемо жити разом", - підкреслив Терьохін.

Він додав, що "з погляду стратегічних відносин всі дрібні економічні уколи й щипки безглузді".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування