ВЄРА ІВАНІВНА МОЖЕ СТАТИ НОВИМ ЗІНЧЕНКОМ?

Понеділок, 5 вересня 2005, 14:57

Більшість українських політологів вважають найбільш вірогідними кандидатурами на посаду державного секретаря віце-прем'єр-міністра з адміністративно-територіальної реформи Романа Безсмертного або віце-прем'єр-міністра з питань євроінтергації Олега Рибачука.

Про це свідчать результати експерт-опитування, проведені Центром досліджень політичних цінностей.

Зокрема, відповідаючи на запитання: "Кого Ющенко може призначити наступним державним секретарем України?", директор Інституту національних стратегій Кость Бондаренко зауважив, що "усе залежить від того, які завдання ставитиме Віктор Ющенко перед державним секретаріатом і чи йому взагалі потрібна ця структура".

"Якщо він хоче, щоб державний секретаріат далі був звичайною канцелярією, то не важливо, кого він хоче поставити на посаду керівника – згодиться будь-яка фігура, що могла би просто готувати папери до підпису й вчасно ці папери подавати", вважає Бондаренко.

Проте, на його думку, якщо він "дійсно хоче, щоб держсекретаріат став структурою, яка могла б відстоювати інтереси президента в боротьбі з іншими структурами, відігравати роль у здійсненні влади, в посиленні президента, його ролі в суспільстві, тоді, я думаю, він мав би призначити на посаду людину, яка, з одного боку, дуже добре розуміється на апаратній роботі, а з іншого - якій сам президент довіряє".

"Гадаю, такою людиною міг би стати Олег Рибачук”, заявив Бондаренко.

У свою чергу директор Європейського інституту інтеграцій та розвитку Дмитро Видрін вважає, що на цю посаду претендуватиме Безсмертний, оскільки він "свою місію в уряді виконав, а вірніше не виконав і фактично залишається без поля дії".

Президент Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв вважає, що найбільш вірогідною кандидатурою на посаду держсекретаря є радник президента, депутат Віра Ульянченко.

“Я не виключаю, що призначення майбутнього секретаря буде супроводжуватися змінами в регламентації діяльності секретаріату. Можливо, буде встановлена нова схема стосунків між секретаріатом та діючим Кабінетом президента, який зараз очолює Третьяков. Тобто я думаю, що відбудеться реформація цієї структури. І якщо це станеться, то керівником реформованого секретаріату буде Ульянченко і збереже свої позиції перший помічник, керівник Кабінету президента Третьяков”, зазначив Єрмолаєв.

На думку Вадима Карасьова, директора Інституту глобальних стратегій, президент призначить на посаду державного секретаря Безсмертного через два головних фактори.

"Перше: на тлі перманентного конфлікту між групою Тимошенко й групою Порошенка треба прийняти таке кадрове рішення, яке укріпило б секретаріат у структурі президентської влади і тим самим могло б змішувати й нейтралізувати конфліктність між Кабміном і секретаріатом та Радою національної безпеки й оборони. І зараз секретаріат потребує інфраструктурного, технологічного й кадрового оновлення, щоб повернути собі більш значну політичну роль у структурі президентської влади. Із кола президента на посаду голови секретаріату можуть претендувати Роман Безсмертний і, можливо, Юрій Єхануров.

Карасьов також вважає, що новий держсекретар має опікуватись двома проблемами: створенням партії президента і передвиборчим проектом – у коаліції чи без коаліції. Адже “скоро почнеться офіційна фаза виборчої кампанії, а у влади нема поки що відповіді на основне питання: як, з ким, коли приступати до цієї активної фази. З урахуванням вищеназваних факторів найбільш оптимальною, найбільш ефективною фігурою міг би бути Роман Безсмертний”, - сказав політолог.

Керівник соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко також вважає, що було б правильно, якщо президент призначив на посаду держсекретаря Безсмертного.

На думку експерта, цілком можливо, що “конфлікт двох гігантів-дипломатів - Тарасюка і Рибачука - може закінчиться” переходом Рибачука в секретаріат. Небоженко не виключає також, що “навіть Кінах може опинитися в секретаріаті у президента, тому що насправді Ющенку вже чудово зрозуміло, що окрім щільного близького і лояльного оточення, на ефективне становлення повинні все-таки впливати професіонали, що мають досвід формальної відчуженої апаратної роботи на найвищому рівні”.

Взагалі, на думку політолога, “це буде перше призначення, не пов'язане безпосередньо з найближчим оточенням самого Ющенка. Це буде перший серйозний кадровий крок Ющенка за останні півроку”.

Провідний експерт політико-правових програм Українського Центру економічних і політичних досліджень ім.О.Разумкова Юрій Якименко також не виключає призначення на посаду державного секретаря Безсмертного. Втім, він також зауважив, що новим держсекретарем може стати і радник президента Владислав Каськів, “якому було доручено готувати рекомендації щодо подальших трансформацій у секретаріаті”.

На думку Якименка, “в принципі може так статися, що буде призначена людина, яка до цього не розглядалася взагалі як можливий претендент, скажімо з другого ешелону. Оскільки, як видно, поки що логіка підказує, новопризначений голова секретаріату не має бути конфліктним гравцем, бо в такому випадку триватиме конфлікт, через який власне й пішов попередній керівник Зінченко”.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...