Ющенко має звільнити Тимошенко і призначити Порошенка - експерт

Середа, 7 вересня 2005, 13:13

Президент України Віктор Ющенко може найближчим часом звільнити Юлію Тимошенко з поста прем’єр-міністра, аби згодом призначити на її місце Петра Порошенка.

Так вважає президент московського Фонду регіональних стратегічних досліджень Марина Лужикова. На її думку, новим главою уряду може стати голова Ради національної безпеки та оборони Петро Порошенко або міністр надзвичайних ситуацій Давид Жванія, повідомля "ПроЄвропа".

Аналітик назвала логічним кроком в нинішній українській ситуації відставку Тимошенко, рейтинг якої зростає на фоні зменшення популярності президента.

"Для Ющенка, рейтинг якого катастрофічно падає, було б логічніше усунути Тимошенко як конкурента. Причому, не просто усунути, а усунути з "брудом", - повідомила Лужикова.

Вона вважає причиною усіх конфліктів у новій українській владі різні інтереси олігархічних кланів, котрі створили коаліцію на підтримку Ющенка на виборах 2004 року.

"Об’єднувала їх лише дружба проти "кучмістів". Може, навіть не проти "кучмістів", а за перерозподіл власності, що належала правлячій "родині". Тепер спільного ворога нема і на перший план вийшли власні кланові інтереси”, - відзначила Лужикова.

Вона зауважила, що сили, які підтримують Ющенка та Тимошенко, конкурують за контроль над грошовими потоками.

"Сьогодні клан Тимошенко прагне контролювати більшість фінансових потоків країни. Цього ж прагне клан Ющенка", - сказала Лужикова.

На думку експерта, єдиною сильною фігурою в команді президента є глава РНБОУ, котрий "робить те, задля чого весь революційний спектакль було влаштовано".

На думку президента фонду, Тимошенко намагатиметься втриматися в кріслі прем’єра, але для перемоги на парламентських виборах знову вдасться до революційної риторики, використовуючи імідж "борця з корупцією".

"Свита Тимошенко добре грає в умовах Майдану та бунту. Зараз його нема, але для перемоги на майбутніх парламентських виборах такий бунт треба влаштувати", - сказала експерт.

Для цього, вважає аналітик, нинішньому прем’єру треба знайти "ворога", на роль якого найкраще підходять колишні союзники.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування