Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Вашингтонський експерт радий, що Тимошенко відправили у відставку

П'ятниця, 9 вересня 2005, 10:43

Експерт з українських питань центру Карнегі у Вашингтоні Андерс Ослунд вважає правильним кроком відставку президентом Віктором Ющенком уряду.

"Була цілком очевидна глибока урядова криза, уряд фактично не працював, і я, якщо відверто, з полегшенням дізнався про те, що президент Ющенко рішуче втрутився. Саме так мусить діяти справжній лідер", - сказав Ослунд в інтерв’ю ВВС.

Він додав, що за таких обставин "немає сенсу звільняти окремих посадовців, треба відправляти у відставку цілий уряд і керівників тих відомств, які перебували у перманентному конфлікті".

Що стосується Юрія Єханурова, який зараз є виконуючим обов’язки голови уряду, то Ослунд дав йому "виключно позитивну характеристику".

"На мою думку, з усієї команди Віктора Ющенка саме Юрій Єхануров завжди був найкращою кандидатурою на посаду глави уряду. Нагадаю, що за часів прем'єрства Ющенка, Єхануров був його першим віце-прем'єром, до того працював міністром. У парламенті він був одним з лідерів "Нашої України", тобто ми говоримо про дуже досвідченого і вправного управлінця і політика", - зазначив експерт.

"До того ж він - професор економіки, тобто справу знає, і було би краще від самого початку призначати прем"єром саме Юрія Єханурова, а не Юлію Тимошенко", - додав Ослунд.

Не виключивши подальших розбіжностей між різними групами інтересів, Ослунд вказав на те, що Єхануров "практично не має ворогів", "він зможе об'єднати команду однодумців, якщо між членами цієї команди зберігається бодай якийсь консенсус".

"Що стосується Юлії Тимошенко і Петра Порошенка - цілком очевидно, що обоє прагнуть відігравати ключові політичні ролі на чолі їхніх угруповань. Як на мене, цілком природнім розвитком подій буде перехід партії Юлії Тимошенко до опозиції – вчергове", - зазначив експерт.

"Ми стали свідками справді глибокого розколу між лідерами помаранчової революції, попри усі намагання Віктора Ющенка запобігти цьому розколу. Мова не йде про розбіжності між особисто Віктором Ющенком і Юлією Тимошенко, мова йде про конфлікт між їхніми таборами, і за таких обставин я не бачу можливості, що вони підуть на вибори разом", - вважає Ослунд.

На питання, чи не використає на свою користь Тимошенко раптове погіршення в економіці, Ослунд відповів, що "якщо зараз Юрій Єхануров цілковито змінить політику уряду, а саме цього я очікую, він зможе навести лад в економіці".

"Єхануров відомий своєю відданістю ідеї структурних реформ. Саме він був батьком української приватизації 1994-1997 років - нормальної приватизації, а не тієї, що відбувалась в останні роки. Якщо він наведе лад з реприватизацією, де Юлія Тимошенко наробила чимало помилок, і забезпечить дерегуляцію економіки, а він палкий прихильник цієї ідеї, це позитивно вплине на економіку і на життя пересічних людей, які підтримають такі кроки", - сказав Ослунд.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування