Ющенко пропонував Тимошенко формувати уряд, а вона згадала про парламент

П'ятниця, 9 вересня 2005, 13:19

Президент Віктор Ющенко пропонував екс-прем’єру Юлії Тимошенко формувати новий уряд.

Про це сказав держсекретар Олег Рибачук під час брифінгу у секретаріаті президента у п’ятницю.

"Президент доручив Юрію Івановичу (Єханурову) формувати уряд. Така можливість була і у Юлії Володимирівни, просто вона відмовилась. Вона сказала, що для неї це не є прийнятним", - сказав він.

"Якщо сказати одним реченням, то Юлія Володимирівна відмовилася формувати уряд на тих принципах, на яких прийнято у всьому світі. Президент сказав, і він був готовий доручити Юлії Володимирівні формувати новий уряд. Вона сказала, що "це парламент, складно, вона не може", - додав Рибачук.

Відповідаючи на питання про принципи, на яких формуватиметься новий уряд, він зазначив, що "сюди не будуть заходити керівники фракцій, тут не буде проводитись пояснювальна робота, не будуть звідси іти прізвища, а потім керівникам фракцій буде такий сеанс психотерапії, коли не зрозуміло, чи дійсні ці подання". "Такого не буде", - запевнив Рибачук.

"Сьогодні в мене буде представник Ради нацбезпеки, який має принести пару кілограм таких подань, і я думаю, він мене почує... Ми не будемо використовувати тактику таких призначень", - сказав він.

Щодо закидів екс-віце-прем’єра Миколи Томенка, що на Банкову повертається кучмізм, Рибачук пожартував: "Я думаю, що на Банкову повертається ленінізм, бо я 22 квітня народився і багато схожого бачать в моїх амбіціях і в амбіціях Леніна, а на Кучму я не схожий".

Рибачук також підтвердив, що під час переговорів, що відбувалися останніми днями у президента, було досягнуто домовленості щодо "м’якого пакету" змін, яку було зруйновано не з боку президента.

"Я був учасником цих три-чотириденних переговорів, цієї клятви у відданості, "навіки разом", а потім на ранок – "а там побачимо". Знаєте, я хочу сказати одне: президент до останньої секунди хотів зберегти команду", - сказав він.

Рибачук зазначив, що на ранок у президента "пролунав дзвінок", який саме й зруйнував попередні домовленості. Водночас він не сказав, від кого був цей дзвінок.

Щодо майбутніх змін у секретаріаті президента Рибачук запевнив, що в нього є "повне розуміння президента і повне добро щодо реформування секретаріату, і це буде зроблено найближчим часом".

"Принципи мого підходу до формування команди секретаріату такі: я узгоджую (кандидатури), але на 99% я, не запитуючи президента, можу знати його реакцію", - сказав він.

За його словами, в секретаріаті не буде "нєприкосаємих", які так багато зробили".

"Порошенко як багато зробив, що робила Тимошенко... Я був у штабі, коли Порошенко і Тимошенко вдвох об’їздили всю країну. І це не вина президента, що потім вийшло на сьогоднішній день, тому що ні Порошенко, ні Тимошенко не змогли домовитись", - зазначив держсекретар.

Рибачук також запевнив, що всі неконституційні обов’язки РНБО та інших органів влади будуть переглянуті.

"Все, що не конституційне, буде прибрано. Як з функціями держсекретаря, якщо такі є, як з функціями РНБО чи будь-якими функціями, які були предметом баталій між високого рангу чиновниками, які, завойовуючи це поле, в результаті забули про процеси", - сказав він.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News