Піскуну не заважали розслідувати справу Гонгадзе

П'ятниця, 9 вересня 2005, 15:06
Генпрокурор Святослав Піскун відкидає припущення, що слідство у справі Гонгадзе при новій владі відчувало на себе тиск чи будь-ким блокувалось.

Про це він заявив на брифінгу у п'ятницю.

"Я на 100% впевнений – запишіть, що Піскун так сказав – що справа Гонгадзе не була  б розкрита, якби не змінилась влада. Люди надали нам свідчення після зміни влади, і в їх свідченнях написано, що до цього вони боялися", - сказав Піскун.

Він відкинув факт , що Литвин, Порошенко і Мартиненко блокували розслідування справи: "Ніколи ніхто з цих людей навіть не питали про розслідування справи Гонгадзе", - запевнив Піскун.

"Єдина людина, яка впливала на цю справу – це президент", - додав він.

Піскун нагадав хронологію слідства після його повернення до прокуратури, зокрема, було поновлено справу проти Пукача, винесено постанову про його затримання, затримано обвинувачених у справі Костенка, Протасова та Поповича, висунуто проти них обвинувачення.

"28 лютого справа була розкрита, і висунуто обвинувачення. В той же день я пішов до президента і сказав, що маю сподівання, що скоро справу буде передано до суду. Після цього президент зробив заяву, що справа буде розкрита за місяць-два", - сказав Піскун.

Далі він знову описав слідчі дії з обвинуваченими і запитав: "Яке може бути зволікання? Про що мова? "

Піскун знову наголосив, що справа готова йти до суду і що вдова журналіста Мирослава Гонгадзе і два її представники мають завершити ознайомлення з матеріалами справи.

Він звернувся до неї через журналістів з проханням не розголошувати матеріали слідства. "Розслідування кримінальної справи – це тихий і закритий процес. Публічним він стає, коли справа передається до суду… це не значить, що якщо ми не говоримо, то ми не працюємо".

Що стосується плівок Мельниченка, Піскун відкинув закиди журналістів, що він до них не звертається. За словами Піскуна, є справа щодо одного бізнесмена, зафіксована на плівках Мельниченка.

В ній встановлено що цьому бізнесмену  Пукач та його спільники "підпалювали двері, вивозили його  в ліс, били, кидали в яму, наче хотіли вбити, але не вбили, вони його лякали".

За словами Піскуна, бізнесмен впізнав цих людей і дав проти них свідчення. Після цього він запитав, чи можна пов'язувати цей епізод зі справою Гонгадзе.

Отримавши відповідь, що не зовсім, Піскун здивовано запитав: "Як, а почерк же той самий". Що стосується самого Мельниченка, Піскун переконаний, що той все ж таки дасть свідчення, і наголосив, що в нього є про це "чітка домовленість" з департаментом юстиції США.

Піскун не став відповідати про замовників, зазначивши, що відповіді журналісти дізнаються в суді.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

17:40
У березні Мінфін залучив до держбюджету 9 мільярдів доларів зовнішнього фінансування
17:30
Росіяни вивозять крадене українське збіжжя до Туреччини, Лівії та Ізраїлю – розслідування
17:29
НАБУ та САП завершили розслідування про заволодіння земель на Київщині: збитки - 1,8 мільярда
17:07
У ХІХ ст. лікар обгорнув книгу шкірою померлої пацієнтки. Нині Гарвард прибрав цю палітурку
17:06
Митниця запустила онлайн-сервіс для декларування експрес-відправлень і сплати мита
17:06
ЗМІ: Польські асоціації підтвердили дивну поведінку польського чиновника на переговорах з Києвом
17:00
"Норнікель" втрачає клієнтів в ЄС: вони відмовляються від продукції з російських металів
16:47
Данілов, Литвиненко та інші перестановки, які готує Зеленський
16:46
"Укрнафта" отримала додатковий видобуток в майже 140 тонн нафти на добу
16:44
Українець, який вперше переміг на престижному ультрамарафоні в Канаді, розповів про дистанцію
Усі новини...