Тарасюк знає, коли Україна буде в ЄС

Субота, 1 жовтня 2005, 15:47

Міністр закордонних справ Борис Тарасюк вважає, що Україна реально зможе увійти до Європейського Союзу до 2015 року.

Таку заяву він зробив в Одесі, виступаючи на громадських слуханнях з питання інтеграції України до Європи.

За словами керівника МЗС, "мета України – ввійти в ЄС, і ця мета цілком досяжна. Інша справа, що вступ країни до Євросоюзу не повинен бути самоціллю. Необхідно реформувати економіку, політику й судову систему, для того, щоб відповідати європейським стандартам".

Тарасюк вважає, що "суттю змін повинні бути інтереси України, а якщо реформи, які
проводяться, приведуть країну до європейських критеріїв, то можна вступити в ЄС".

Зараз із представниками ЄС ведуться переговори про спрощення візового режиму для громадян України, а також про створення для України зони вільної торгівлі, нагадав керівник зовнішньополітичного відомства.

Торкнувшись ситуації в самому ЄС, міністр зазначив, що "зараз спостерігається криза трансформації, яка, очевидно, буде подолана найближчим часом".

Проте зміна розподілу сил всередині ЄС дає Україні шанс прискорити інтеграцію в Європейське співтовариство, зазначив Тарасюк. Але до цього, за його словами, Україна повинна отримати статус країни з розвиненою ринковою економікою.

На зустрічі з журналістами Тарасюк назвав помилками попереднього уряду "епопею з реприватизацією", спроби державного регулювання цін на пальне, м'ясо і цукор.

За словами міністра, це призвело до втрати Україною довіри своїх міжнародних партнерів. "Якщо ми хочемо бути країною з ринковою економікою, то ми повинні жити за правилами ринкової економіки", – переконаний Тарасюк.

Міністр також розповів, що в спірному питанні острова Зміїний необхідно повернутися до переговорів із Румунією. Тарасюк нагадав, що Румунія подала позов на Україну в Міжнародний суд.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування