Білоруси вибрали майбутнього Ющенка

Неділя, 2 жовтня 2005, 18:08

Єдиним кандидатом у президенти від білоруської опозиції став один з лідерів "третього сектора" Олександр Мілінкевич.

За нього віддали свої голоси 399 учасників Конгресу демократичних сил Білорусі, який пройшов на вихідних у Мінську.

Як повідомив "Українській правді" з Мінська директор міжнародного інституту демократії Сергій Таран, основний конкурент Мілінкевича, голова Об’єднаної громадянської партії Анатолій Лебедько набрав 391 голос.

До Конгресу увійшли представники провідних політичних партій, громадських організацій, журналістів, депутати місцевих та районних рад, які виступили опозицією до уряду Олександра Лукашенка.

Всього на роль єдиного кандидата від білоруської опозиції було чотири претенденти – Мілінкевич, Лебедько, перший секретар Партії комуністів Сергій Калякін та лідер Білоруської соціал-демократичної громади Станіслав Шушкевич. Але Шушкевич потім відмовився від участі у виборах.

У Конгресі також брали участь представники іноземних країн. За словами Тарана, на відкритті з'їзду по телефону виступила директор Міжнародного демократичного інституту Мадлен Олбрайт, американський сенатор Джон Маккейн, представники російського Союзу правих сил та інші. Також транслювалися виступи дисидентів, які сидять у білоруських тюрмах.

Як відомо, на захід запрошувалася також колишній прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко, але вона не прибула. Від України на з'їзді виступав депутат від "Нашої України" Володимир Філенко. Також у ньому брали участь представники партії "Пора".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування