Ющенко зобов’язав жінок йти в політику

Неділя, 2 жовтня 2005, 18:39

Президент України Віктор Ющенко підписав закон "Про забезпечення рівності прав жінок і чоловіків".

Документ, текст якого розміщено на сайті президента, передбачає "забезпечення рівних можливостей жінкам і чоловікам щодо поєднання професійних та сімейних обов'язків".

Згідно з новим законом, політичні партії, виборчі блоки під час висунення кандидатів у народні депутати України в багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі передбачають представництво жінок і чоловіків у відповідних виборчих списках.

Контроль за цією вимогою здійснюють виборчі комісії.

Крім рівності виборчих прав, закон передбачає забезпечення рівних можливостей працевлаштування, просування по роботі, підвищення кваліфікації та перепідготовки.

Роботодавці мають здійснювати рівну оплату праці жінок і чоловіків при однаковій кваліфікації та однакових умовах праці.

Забороняється в оголошеннях (рекламі) про вакансії пропонувати роботу лише жінкам або лише чоловікам за винятком специфічної роботи, яка може виконуватися виключно особами певної статі.

Держава забезпечує жінкам і чоловікам рівні права та можливості у здійсненні підприємницької діяльності.

Органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації рівною мірою враховують інтереси жінок і чоловіків під час здійснення заходів щодо їх соціального захисту.

Навчальні заклади забезпечують рівні умови для жінок і чоловіків у здобутті освіти - під час вступу до навчальних закладів, оцінки знань, надання грантів, позик студентам.

Також буде видано "підручники, навчальні посібники, вільні від стереотипних уявлень про роль жінки і чоловіка", - сказано в законі.

Документ також передбачає цивільну, адміністративну та кримінальну відповідальність за сексуальні домагання.

"Сексуальні домагання – це дії сексуального характеру, виражені словесно (погрози, залякування, непристойні зауваження) або фізично (доторкання, поплескування), що принижують чи ображають осіб, які перебувають у відносинах трудового, службового, матеріального чи іншого підпорядкування", - сказано в документі.

Особа має право на відшкодування матеріальних збитків та моральної шкоди, завданих їй унаслідок дискримінації за ознакою статі чи сексуальних домагань. Моральна шкода відшкодовується незалежно від матеріальних збитків, які підлягають відшкодуванню, та не пов'язана з їх розміром.

Закон набирає чинності з 1 січня 2006 року.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування