Єхануров пообіцяв Туркменбаши більше не дурити старими тепловозами

Середа, 26 жовтня 2005, 12:51

Прем'єр-міністр Юрій Єхануров у ході зустрічі з президентом Туркменістану Сапармуратом Ніязовим особисто пообіцяв йому забезпечити виплату боргів за газ.

"Я обіцяю тримати це на особистому контролі", - сказав Єхануров у ході зустрічі з Ніязовим у середу в Ашхабаді.

Він підкреслив, що робоча група, яка аналізувала стан розрахунків України за туркменський газ, "виявила недоліки", і зараз "по днях" розписаний графік погашення цих боргів. "Вам повинні були доповісти, що зрушення (у розрахунках України за туркменський газ) відбулися", - сказав Єхануров.

Він також проінформував Туркменбаши про зміни усередині команди української влади.

"Ті, хто відповідав за агітаційно-пропагандистський блок, пішли. Зараз прийшли ті, хто буде працювати", - заявив прем'єр.

Єхануров відзначив, що з ним у Туркменістан прибули представники українських ділових кіл для розширення сфер співробітництва. "Ми запропонуємо вашим товаришам нові грані співробітництва, нові напрямки", - сказав він.

У свою чергу Ніязов підкреслив, що Туркменістан гарантує Україні постачання газу і співробітництво в паливно-енергетичній сфері. Президент Туркменістану позитивно оцінив динаміку розрахунків Україною за газ грішми і розкритикував товарні розрахунки.

"Останній рік грошову частину ви поставляєте нормально, а товарна частина - місце, де більше всього корупції і зловживань, і це вигідно вашим керівникам", - сказав Ніязов.

Він запропонував українському урядові проаналізувати українсько-туркменські взаєморозрахунки. При цьому він відзначив, що Україна постійно продовжує кінцеві терміни розрахунку по боргах за поставлений туркменський газ. Так, за словами Ніязова, спочатку кінцевим терміном називався грудень, а зараз уже лютий.

Також, говорячи про товарну оплату Україною туркменського газу, Туркменбаши навів приклад, коли в Туркменістан були поставлені з України старі і лише перефарбовані тепловози.

У свою чергу Єхануров визнав, що в Україні "є проблеми за товарними позиціями". "Треба більш чітко погоджувати товарну номенклатуру", - сказав український прем'єр. Він також висловився за необхідність активізувати взаємодію України і Туркменістану в митній сфері, щоб попередити зловживання у сфері оплати товарами туркменського газу.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...