Українці все ще не відчувають себе європейцями

Вівторок, 4 жовтня 2005, 10:55

Більше половини опитаних громадян України (60,3%) не відчувають себе європейцями.

Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного Українським центром економічних і політичних досліджень ім. Разумкова, повідомляє у вівторок УНІАН.

За даними Центру, респонденти висловлюють досить обережні позиції з питання: чи відчувають себе громадяни України європейцями і якою мірою Україна ототожнюється з європейською державою?

Лише третина опитаних громадян України (33,3%) тією чи іншою мірою відчувають себе європейцями.

За оцінками громадян, Україна за ключовими параметрами ще не є європейською країною.

Більшість респондентів вважають, що в економічному і соціальному аспектах Україна не є європейською державою (у цьому переконані 77,3% і 73,9% опитаних).

Менш критично оцінили респонденти європейську ідентичність держави в політичному і культурному аспектах. Але й тут переважають негативні оцінки (53,8% і 50,3% відповідно).

Більшість громадян переконані в "європейськості" України у географічному та історичному аспектах ("так" відповіли 84,9% і 60,6% опитаних).

На думку експертів Центру Разумкова, самоідентифікація є важливим психологічним аспектом, що значною мірою визначає позиції громадян України стосовно євроінтеграції.

Очевидно, такі досить стримані самооцінки зумовлені у тому числі усвідомленням великої "соціально-економічної відстані" нинішньої України від країн ЄС, розумінням того, що рівень власного добробуту, соціальної захищеності респондентів є далеким від європейських стандартів.

Можливо, такі мотиви є домінуючими, порівняно з гуманітарними аспектами самоідентифікації в культурно-історичних координатах, відзначають експерти.

Дослідження було проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 9 до 16 вересня 2005 року в усіх регіонах України. Опитано 2011 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування