Гривня буде стабільною до парламентських виборів?

Вівторок, 4 жовтня 2005, 19:01

Обмінний курс гривні буде стабільним, як мінімум до запланованих на кінець березня 2006 року виборів у парламент країни, вважають експерти Міжнародного центру перспективних досліджень.

Про це у вівторок повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За словами економіста МЦПД Олександра Жолудя, обсяг валютних резервів Нацбанку України цілком достатній для ефективної протидії девальваційному тиску.

У той же час, за його словами, при виникненні короткочасних сплесків надлишкової пропозиції валюти на міжбанку (під час проведення приватизаційних угод), НБУ зможе викупити надлишок валюти без ревальвації гривні.

"Навіть якщо в нас буде певна ситуація з відтоком валюти, Нацбанк може кілька мільярдів доларів направити просто через міжбанк, як це було в минулому році, і повністю покрити весь можливий тимчасовий дефіцит валюти. Довгострокового дефіциту валюти в країні ми не очікуємо", - прогнозує експерт.

Говорячи про ситуації на наявному валютному ринку, експерт припустив, що при можливих значних коливаннях Нацбанк скористається своїми важелями стримування росту вартості валюти, а саме: направить валюту зі своїх резервів на наявний ринок й/або тимчасово обмежить продаж валюти.

"Якщо коливання будуть досить істотні, тобто, допустимо, курс досягне 5,2 грн./дол., я думаю, Нацбанк буде більш активно виходити (на ринок)", - відзначив експерт.

При цьому за даними МПЦД, у країні зберігаються високі інфляційні очікування населення. Відповідно до досліджень центру, 18 з 20 українців очікують прискорення росту цін у найближчі місяці.

Згідно із прогнозом МПЦД, інфляція цього року складе 13,5%. Разом з тим, можливе зниження соціальних витрат бюджету створює передумови для зниження інфляції в 2006 році до 11,5%, а в 2007 - до 7%.

Як повідомлялося з посиланням на операторів ринку, зниження темпів росту експорту й високий темп росту імпорту формує поступове зростання попиту на валюту і, як наслідок, веде до ослаблення курсу гривні на міжбанку.

Крім того, за оцінкою НБУ наприкінці 2005-початку 2006 років може відбутися відтік коштів нерезидентів, які на початку року вкладали кошти в українські папери.

За даними Мінфіну, на кінець травня поточного року нерезиденти володіли лише облігаціями внутрішньої державної позики на суму 6,7 млрд. грн.

Разом з тим, у країну надходить значний обсяг валюти від українців, які працюють за кордоном (майже $1 млрд. на рік), а також кошти від приватизації.

Зокрема, на 24 жовтня заплановано проведення приватизаційного конкурсу із продажу металургійного комбінату "Криворіжсталь". Початкова ціна 93,02% акцій ВАТ "Криворіжсталь" - 10 млрд. грн.

До кінця вересня Фонд держмайна уклав сім договорів про конфіденційність із потенційними покупцями акцій меткомбінату, з яких, як мінімум, п'ять - нерезиденти.

Крім того, восени очікується розміщення єврооблігацій України на суму 600 млн. євро й розміщення єврооблігацій Київською міською державною адміністрацією на 250 млн. дол.

У вересні "Укрексимбанк" завершив розміщення семирічних єврооблігацій на суму 250 млн. дол., а низка українських банків ще планують залучити синдиковані кредити на загальну суму більше 200 млн. дол.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування