Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Піскун програв у Страсбурзі своє бачення справи Гонгадзе

Середа, 5 жовтня 2005, 13:54

Парламентська асамблея Ради Європи розцінює виокремлення справи про безпосередніх убивць Георгія Гонгадзе як намір зняти відповідальність із замовників злочину.

Про це йдеться у резолюції ПАРЄ щодо України, проголосованій у середу на сесії асамблеї.

"ПАРЄ висловлює жаль, що справа по звинуваченню нібито виконавців злочину була виділена з головної справи. Це виглядає як крок до відведення відповідальності від замовників та організаторів”, - сказано у резолюції ПАРЄ.

Спочатку цього пункту не було в проекті резолюції, однак асамблея підтримала включення його до тексту документа.

"Це дуже важлива поправка. Ми отримали інформацію, що згідно з матеріалами справи, троє поліцейських убили Гонгадзе без будь-яких наказів, але ми хочемо, щоб перед судом постали і замовники убивства. Тому ми рішучо підтримуємо цю поправку", - сказала перед голосуванням доповідач по Україні Ганне Северінсен.

У резолюції також сказано, що ПАРЄ "незадоволена, що розслідування справи зупинилось, зокрема, стосовно переслідування замовників і організаторів цього злочину”.

Крім того, резолюція ПАРЄ нагадує про відсторонення від справи адвоката Лесі Гонгадзе Андрія Федура.

Також ПАРЄ зазначає, що в Україні не було проведено розслідування щодо попереднього неефективного слідства.

"Правоохоронні органи не запобігли смерті колишнього міністра внутрішніх справ, який вчинив самогубство за підозрілих обставин, і не затримали генерала Пукача, який, як підозрюється, пов’язує виконавців та замовників злочину”, - сказано в резолюції.

У документі нагадується, що українська влада проігнорувала попередні резолюції ПАРЄ, що просили провести нове розслідування у справі Єльяшкевича та достовірну експертизу записів Мельниченка.

Як відомо, через відокремлення справи безпосередніх виконавців убивства Гонгадзе від організаторів злочину генпрокурор Святослав Піскун неодноразово зазнавав критики від родичів загиблого і міжнародних журналістських організацій.

Сам Піскун у середу перебуває у Страсбурзі. У вівторок він проводив зустрічі в Раді Європи.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування