15 тисяч громадян судяться з Україною

Середа, 5 жовтня 2005, 14:18

Кількість заяв до Європейського суду проти України сягає п’ятнадцяти тисяч.

Про це повідомила директор Національного бюро у справах дотримання Конвенції про захист прав і основних свобод людини Ірина Шевчук, повідомляє прес-служба Міністерства юстиції в середу.

Як йдеться у повідомленні, також "на комунікації з урядом України знаходяться 419 справ".

Вона також зазначила, що з кожним роком кількість звернень до Європейського суду з прав людини збільшується.

За її словами, серед скарг, які визнаються судом прийнятними, певна їх частина стосується конкретних випадків порушень прав людини через законодавчі прогалини або через недосконалість практики правозастосування.

Як зазначила Шевчук, факт констатації Європейським судом порушення може значно прискорити необхідні зміни в українському законодавстві або практиці правозастосування, що має покращити ситуацію з дотриманням прав і основних свобод людини в Україні.

Крім того, аналіз звернень дозволяє виконувати превентивні дії на державному рівні з метою унеможливлення повторення подібних порушень прав людини у майбутньому.

З метою зменшення кількості заяв проти України до Європейського суду з прав людини, які визнаються судом явно необґрунтованими, Ірина Шевчук наголосила на доцільності вивчення можливості співробітництва з Радою Європи щодо надання роз`яснень потенційним українським заявникам стосовно звернень до Європейського суду з прав людини.

В той же час, за словами заступника міністра юстиції Валерії Лутковської, серед держав – членів Ради Європи немає жодної, проти якої не звертались би до Європейського суду з прав людини.

Вона підкреслила, що показник кількості звернень до Європейського суду не є показником рівня дотримання прав людини в тій чи іншій державі.

Як приклад вона навела "досить значну кількість звернень до Європейського суду проти Великобританії або Франції".

Вона зауважила, що винесення рішення Європейським судом про порушення в Україні тих чи інших прав, гарантованих Конвенцією про захист прав і основних свобод людини, тягне за собою внесення змін в законодавство або адміністративну практику, що, безумовно, покращує рівень дотримання прав людини в Україні.

Лутковська вважає, що звернення до Європейського суду зі скаргами проти України є нормальним демократичним процесом, який дозволяє покращити національне законодавство або національну адміністративну практику.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування