Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Європейські депутати захистили Мельниченка і жертв прослушки

Середа, 5 жовтня 2005, 14:38

Парламентська асамблея Ради Європи закликає Україну провести у Верховній Раді відкриті парламентські слухання щодо справи Ґонґадзе.

Про це ідеться у резолюції ПАРЄ, прийнятій у середу на сесії у французькому Страсбурзі.

ПАРЄ закликає провести експертизу записів Мельниченка та отримати його свідчення, забезпечити повне виконання рішень Європейського суду з прав людини щодо Мельниченка.

Як відомо, вердикт визнає незаконним зняття Мельниченка з виборів 2002 року. Втім, сказав "Українській правді" його адвокат Сергій Головатий, екс-майор не бореться за отримання депутатського мандату цієї Верховної Ради.

Також ПАРЄ просить розпочати нове розслідування резонансних справ, зокрема, справи Єльяшкевича.

Асамблея звернулася до керівництва України щодо інших кроків, спрямованих на демократизацію ситуації.

Серед іншого в резолюції ПАРЄ міститься вимога про перетворення державних телерадіокомпаній в канали суспільного мовлення. Іншою вимогою є гарантувати прозорість власності на ЗМІ та позбавити їх державних пільг.

Водночас ПАРЄ "схвалює" дії нової влади за припинення цензури.

Також ПАРЄ просить встановити "ефективний контроль" і ухвалити спеціальний закон щодо прослуховуванням телефонів правоохоронцями.

ПАРЄ закликає Україну "суворо дотримуватись" Конституції під час засекречування документів та розсекретити ті з них, які були закриті з порушенням законодавства.

Крім того, ПАРЄ просить Україну забезпечити швидке і неупереджене розслідування усіх випадків катувань у правоохоронних органах, а жертвам та їхнім сім'ям забезпечити компенсацію.

ПАРЄ закликає владу України "забезпечити, щоб економічні реформи не призвели лише до перерозподілу влади серед олігархів".

Також ПАРЄ просить якнайшвидше ввести в дію закони "Про президента України" та "Про Кабінет міністрів України", схвалити закон про слідчі комісії Верховної Ради.

Ще однією вимогою є закріпити у законі гарантії парламентській опозиції.

"Парламентська асамблея наполегливо закликає українську владу продовжувати реформи та не дозволити політичній конкуренції поставити під загрозу розвиток країни", - сказано в резолюції.

Загалом у документі міститься понад 40 закликів та пропозицій ПАРЄ до України. Одним із пунктів передбачено рекомендувати призначити постпреда генерального секретаря Ради Європи в Києві, який міг би давати рекомендації та поради.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування