Ющенко перегортає сторінку влади без бізнесу

Четвер, 6 жовтня 2005, 14:34

Президент України Віктор Ющенко вважає, що проведення глибокої ревізії приватизації минулих років стало б великою помилкою влади.

Про це він заявив в четверг на форумі "Україна-ЄС" у Львові, повідомляє УНІАН.

За словами Ющенка, концептуальна позиція влади полягає в наступному: "приватизаційна політика, яка проводилася останні 14 років, – це та політика, яка відповідала тодішньому законодавству".

"Я переконаний, що 98% бізнесу – це той бізнес, який, базуючись на тих нормах, на тих законах, пройшов цю дорогу. І великою помилкою влади буде робити глибоку ревізію приватизації, починаючи з 90-х", - зазначив президент.

"Переконаний, що вже на другому кроці така політика буде віднесена до політики перерозподілу активів між старою владою і новою. Вона дістане політичне забарвлення, і вона закінчиться ганебно", - додав він.

Ющенко відзначив, що усвідомлює шкоду, що її завдала політика, коли під перегляд раніше ухвалених приватизаційних рішень у список ставилося декілька тисяч підприємств, щодо яких нібито буде проведена ревізія власності.

Президент наголосив, що необхідно визнати: "власність в Україні в тому вигляді, в якому вона відбулася за останні роки в рамках чинного законодавства, – вона відбулася".

За його словами, були епізоди, які принижують націю і бізнес, коли у тому числі і провідні, в першу чергу, провідні об'єкти нації, приватизовувалися методом Катерини Другої, що роздавала своїм коханцям землі на півдні України.

"Така приватизація – це не приватизація, вона принижує чесний бізнес, вона принижує уряд", - підсумував президент.
У цьому контексті Ющенко згадав минулі приватизації ВАТ "Криворіжсталь", ВАТ "Нікопольський завод феросплавів", які проводилися на явно неконкурентних умовах, а тепер через суди будуть виставлені на повторний конкурс.

Зокрема, він додав, що через декілька днів усі зможуть переконатися - на чесному конкурсі можна одержати в три-чотири рази більше грошей (24 жовтня має відбутися конкурс з продажу 93,02% "Криворіжсталі", стартова ціна – 10 млрд. грн., торік комбінат купили за 4,2 млрд. грн.).

З приводу НЗФ Ющенко заявив: "Якщо проводити (конкурси) чесно, без маніпуляцій, без закулісних переговорів з боку уряду ви побачите, що цей об'єкт (НЗФ) буде виставлено на торги і приватизовано за значно вищою ціною, ніж це було зроблено минулого разу".

При цьому президент акцентував, що, кажучи про серйозні порушення в минулих процесах приватизації, "ми говоримо про винятки, і я хочу, аби мої слова коментувалися, як коментар винятків, але коментар правил".

Зокрема, Ющенко заявив: "Влада будь-якого рівня, починаючи з прем'єра, повинна розуміти: бізнес і влада – партнери. Нам потрібно перегорнути всі сторінки, які таку політику не затверджували".

"Керуючись законом, керуючись чесними і публічними відносинами, ніхто не програє – всі виграють", - відзначив Ющенко.

Президент також висловив переконаність, що в найближчі тижні всі стануть свідками того, як "істинно чесна влада повертатиметься на дорогу чесних і послідовних відносин з бізнесом".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування