Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В Україні буде 42 тисячі сбушників

Четвер, 6 жовтня 2005, 17:07

Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону, яким пропонується затвердити загальну структуру Служби безпеки України (СБУ) та її чисельність у кількості 41 750 осіб, у тому числі 34 610 військовослужбовців.

Відповідний документ розміщено на сайті Верховної Ради.

За законопроект Георгія Крючкова проголосувало 328 депутатів.

Як говориться у висновку головного науково-експертного управління Верховної Ради, необхідність внесення цього законопроекту випливає з вимог п. 22 ч. 1 ст. 85 Конституції України щодо затвердження загальної структури і чисельності СБУ парламентом України.

Водночас у висновку зазначається, що законопроект не відображає процес реформування Служби безпеки України.

"Хоча проектом затверджується лише загальна структура, однак ним не враховані висновки доповіді моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи, де наголошується, що коло повноважень СБУ не відповідає вимогам рекомендації ПАРЄ 1402 (1999)", - йдеться у висновку.

У цій рекомендації (п. 5, 6 та інші) вказано, що внутрішні служби безпеки мають утриматися від здійснення досудового слідства, арештів та затримання людей, від виконання економічних завдань, а також навіть від здійснення боротьби з організованою злочинністю, крім тих випадків, коли організована злочинність прямо загрожує державній безпеці у демократичному суспільстві. Зазначено також, що єдиним завданням внутрішніх служб безпеки повинен бути захист державної безпеки.

"Пропонована загальна структура та чисельність СБУ мала б враховувати здійснення в Україні загальної реформи досудового слідства та факт прийняття політичного рішення про створення слідчого комітету, а також розширення повноважень Митної служби України у сфері боротьби з контрабандою", - зазначається у висновку.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування