Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Дріжчаний домовився не штовхатися з Луценком

Субота, 8 жовтня 2005, 11:54

Голова Служби безпеки Ігор Дріжчаний виступає за реформування СБУ таким чином, щоб вона не була силовою структурою чи правоохоронним органом.

"Я прибічник тієї концепції, реалізація якої в перспективі дозволить СБУ бути не силовою структурою, не правоохоронним органом, а саме спецслужбою", - сказав він в інтерв’ю тижневику "Дзеркало тижня".

При цьому Дріжчаний відзначив, що усвідомлює, що сьогодні Служба безпеки має займатися всіма загрозами загальнонаціонального рівня.

"Тому, коли сьогодні корупція — це загальнодержавна загроза, то ми повинні цим займатися. Коли оргзлочинність загрожує населенню й економіці в цілому, то це наше питання", - сказав він.

В той же час, голова СБУ наголосив на необхідності розділення сфер впливу силових структур.

"Я упевнений, що в СБУ набагато менше шансів, аніж в УБОЗу, боротися з оргзлочинністю на рівні виявлення фактів злочину. Але я також переконаний, що в міліції немає таких можливостей як у нас, для виявлення корупційних зв’язків у тому числі у вищих ешелонах влади", - відзначив він.

"Ми вже домовилися з Юрієм Луценком про принципи взаємодії з розподілу сфер діяльності, покликаних позбавити нас від необхідності штовхатися на одному полі", - додав Дріжчаний.

Він відкинув загрозу ще більшої корупції в цих органах у зв’язку з відсутністю контролю з боку один одного.

"Такої небезпеки немає, оскільки в системі, котра має бути створена, важливе місце посідає прокурорський нагляд, який охоплює не тільки роботу кожного із секторів, а й взаємодію між ними", - сказав голова СБУ.

Він також відзначив, що секретар РНБОУ Анатолій Кінах підтримує його бачення необхідності створення системи правоохоронних органів для контролю за корупцією.

Дріжчаний відзначив також, що виступає за створення спеціального органу з повноваженнями прослуховування – "Служби спеціального зв’язку та інформації".

В той же час, голова СБУ підкреслив, що "у жодному разі не йдеться про те, що спецслужба позбавляється оперативно-технічної бази".

"Ідеться про створення структури, технічного підрозділу, який буде в інтересах усіх правоохоронних органів і спецслужб виконувати всі відповідні завдання", - пояснив він.

За словами Дріжчаного, механізм функціонування ССЗІ передбачає, що представники спецслужб повинні будуть одержати дозвіл на прослуховування в суді, після чого звернутися до цього органу.

"Але при цьому той, хто це технічно реалізовуватиме, не знатиме, звідки до нього прийшло це замовлення і хто є об’єктом оперативно-пошукової діяльності", - додав він.

Відповідаючи на питання, чи прослуховувала СБУ за керівництва Олександра Турчинова представників оточення і родини президента, Дріжчаний сказав: "По-перше, я не мав доручення від президента це перевіряти. По-друге, гадаю, Турчинов цього не робив".

"Ніколи не прослуховувалася президентська сім’я силами СБУ! По-третє, можу вам точно сказати, що зараз Служба безпеки не слухає ані цих осіб, ані будь-яких інших, коли на це немає санкції суду", - додав він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування