Комісія комуністів не зможе влаштувати Ющенку імпічмент

Вівторок, 1 листопада 2005, 13:17

Верховна Рада відмовилася врегулювати створення й діяльність парламентських комісій.

За ухвалення в першому читанні законопроекту проголосувало 197 депутатів за необхідних 226.

Проект пропонував у законі врегулювати створення й діяльність 3 видів комісій: комісії з розслідування справи про усунення з посади президента в порядку імпічменту, тимчасової слідчої комісії з розслідування питань, що мають суспільний інтерес, і тимчасової спеціальної комісії, що займається підготовкою й попереднім розглядом питань за дорученням Ради, у тому числі допрацюванням проектів законів.

Відповідно до законопроекту, комісія з імпічменту президенту створюється за підтримкою не менш як 226 депутатів, у неї входять спеціальний прокурор і спеціальні слідчі.

За наявності підстав слідча комісія складає висновок про обвинувачення президента, який підписують спеціальні прокурор і слідчі, голова й секретар комісії.

До складу комісії можуть входити прокурор і слідчі, які проживають в Україні не менше 10 років, мають стаж не менш як 10 років роботи в сфері права або на посаді прокурора чи слідчого прокуратури.

Спеціальний прокурор стежить за дотриманням законів при проведенні розслідувань у справі усунення президента з посади в порядку імпічменту.

Спеціальний слідчий перевіряє обставини й факти, які є предметом розслідування.

Комісія може визначати напрямки роботи прокурора й слідчих, але члени комісії не мають права втручатися в їхню діяльність.

Другий вид комісії - слідча комісія - створюється за умови, якщо за це проголосувало не менш як 150 депутатів ради.

Відповідно до законопроекту, слідча комісія має право вимагати необхідну інформацію від органів влади й місцевого самоврядування, викликати й заслуховувати осіб, безперешкодно входити на підприємства й установи, залучати для розслідування співробітників Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ, податкової міліції й інших правоохоронних органів.

Викликані на засідання комісії особи (крім президента й суддів) повинні з'явитися, інакше комісія може ухвалити рішення щодо примусової доставки цих осіб для опитування.

Після розгляду звіту комісії Рада може прийняти рішення про відправку матеріалів у Генеральну прокуратуру, президентові, прем'єр-міністрові або опублікування матеріалів в пресі.

Як повідомляло агентство, раніше Рада неодноразово приймала закон, який мав врегулювати діяльність тимчасових комісій, але президент накладав вето на нього.

Українські новини

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування