Тимошенко є лідером, але їй не дають говорити

Середа, 2 листопада 2005, 16:40

Найбільше уваги на телебаченні порівняно із квітнем 2005 року приділяється президенту Віктору Ющенку.

Такими є результати контент-аналізу новин (жовтень 2003 – жовтень 2005) на провідних українських телеканалах в межах проекту "Моніторинг політичних новин".

Серед політичних інститутів в жовтні найбільшою є увага до президента (38%, у квітні 26%) та Верховної Ради (23%, у квітні 12%), йдеться у повідомленні.

Увага до політичних партій значно зросла в порівнянні з початком 2005 року (31%). Лідерами уваги в перший тиждень жовтня були НСНУ, Регіони України та БЮТ – по 7%, трохи менше згадувань про СДПУ (о), Народну партію, СПУ (5%). Об’єктом іронії чи негативу в новинах найчастіше ставала "влада" – 1,3%. Лише 7 повідомлень стосувалися передвиборчих програм партій (1%).

22 політики згадуються більш ніж у 2% повідомлень. Лідирує президент Ющенко, увага до якого в 2.3 рази більша за увагу до прем’єр-міністра (36% проти 16%, в квітні 22% проти 14%) і вищою була тільки в лютому цього року (39%).

У число лідерів попадають прем’єр Єхануров (16%), спікер парламенту Литвин (12%), лідер Партії регіонів Янукович (11%), екс-прем'єр Тимошенко (11%), а також екс-президент Кучма (8%).

Серед найчастіше згадуваних політиків найбільш неоднозначний імідж мають Кучма і Тимошенко - 40% усіх згадувань про ці персони є негативними чи іронічними.

Проте серед усіх згадуваних в новинах політиків найчастіше в такому контексті говорилося про колишнього першого помічника президента Олександра Третьякова (64%), депутата фракції СПУ Миколи Рудьковського (44%) та екс-секретаря РНБО Петра Порошенка (43%).

В жовтні 26 політиків мали більше хвилини синхрону в новинах, з них лише п'ять (Шурма, Янукович, Сівкович, Шуфрич, Симоненко,) є представниками опозиції (в березні цього року – 14 з 37), а їхній сумарний синхрон складає 14%.

Президенту Ющенку належить 30% синхрону. Причому половина транслювалася на каналі Інтер, а на Тонісі його синхрону немає. Ще 15% синхрону належить Порошенку, причому весь на каналі Тоніс.

Депутат соціаліст Йосип Вінський мав більший синхрон за Ющенка на каналі НТН - 403 секунди проти 133 секунд.

За даними дослідження, Тимошенко входить в п’ятірку лідерів уваги серед політичних персон (11%), проте вона практично не говорить в новинному ефірі: лише 2% згадувань про неї супроводжується синхроном. На противагу у Литвина – 36%, у Януковича 12%.

Сумарна частка синхрону представників команди Тимошенко не перевищує 3% у загальному синхроні політиків.

Методом дослідження є контент-аналіз медійних матеріалів за один повний тиждень кожного місяця. Проект виконується науковими колективами Академії української преси та Інституту соціології НАН України.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування