Порошенко продасть свій банк росіянам?

Четвер, 3 листопада 2005, 09:32

Російський "Внешторгбанк" готується вийти на роздрібний ринок України, для цього купуючи банк "Мрія", власником якого вважається екс-секретар Ради нацбезпеки Петро Порошенко.

Про це в четвер пише газета "Ведомости".

Як пише видання, про намір придбати український банк президент "Внешторгбанка" Андрій Костін вперше згадав навесні.

Після візиту в Україну і зустрічі з президентом країни 24 жовтня Костін заявив, що назве банк, який збирається придбати, через два-три тижні. Це буде один із провідних банків, філіальна мережа якого охоплює всю країну, пообіцяв Костін.

Про те, що ВТБ веде переговори саме з власниками "Мрії", розповіли джерела з обох боків. А в середу цю інформацію підтвердив і сам Костін, пише газета. ВТБ зараз готує угоду про покупку "Мрії", повідомив він.

Він пояснив свій вибір тим, що регіональна мережа цього банку (22 філії і 143 відділення) покриває практично всі регіони, хоча вона поступається мережі "Укрсоцбанку" (27 регіональних філій і більш 500 оперкас), ця різниця для ВТБ не принципова.

Як пише газета, Костін відмовився назвати суму угоди, яка готується, і лише поскаржився, що українські банки сильно подорожчали після покупки "Авалю" - група Raiffeisen придбала його більш ніж за $1 млрд, що майже вчетверо перевищує капітал цього банку і вдвічі - експертні оцінки.

"Зараз щільно працюють юридичні команди, йде due diligence. Раптом щось відбудеться, і ми не зможемо купити банк", — пояснив він свою скритність.

Директор київського Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський вважає ці побоювання даремними. "Мрія" не була помічена в голосних скандалах, а попереднє узгодження угоди з президентом Ющенком мінімізує ймовірність претензій до цього банку з боку влади, вважає Бураковский.

Зв'язатися з Порошенком не вдалося. А член наглядової ради банку адвокат Юрій Бурлака повідомив, що про угоду з ВТБ йому нічого не відомо.

"Внешторгбанк" – другий після "Ощадбанку" за основними показниками банк у Росії. 99,9% його акцій належить уряду.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування