Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Пинзеник боїться катастрофи через Білоконя

Субота, 5 листопада 2005, 13:21

Кабінет міністрів пропонує дефіцит державного бюджету на 2006 рік встановити на рівні 2,5%, повідомив міністр фінансів Віктор Пинзеник.

"Дефіцит 2,5% - це 12,9 млрд. грн.", - сказав він, відповідаючи на питання журналістів на брифінгу в суботу в Києві, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Він відзначив, що до наступної суботи буде готовий проект державного бюджету для того, щоб винести його на друге читання у Верховну Раду. Цьому, за словами Пинзеника, будуть передувати засідання робочих груп і нарада в президента.

Як повідомлялося, у п'ятницю спікер Верховної Ради Володимир Литвин заявив, що парламент пропонує збільшити дефіцит держбюджету на 2006 рік до 3%. До першого читання уряд пропонував дефіцит бюджету-2006 на рівні 1,9%.

Пинзеник також повідомив, що прямий і гарантований борг України з початку року знизився з 20% до 17% ВВП.

"Борг країни 17% ВВП. На початок року оцінка був десь 20% ВВП, а це прямий і гарантований борг", - сказав він.

Він відзначив, що Україна проводить "певне заміщення боргів". "Ми не хочемо, щоб цього року країна мала приріст боргу", - сказав Пинзеник.

Він також висловив думку, що в зв'язку з тим, що депутати не підтримали пропозицію уряду обмежити максимальний розмір обов'язкової пенсії, до кінця року може виникнути дефіцит пенсійного фонду в розмірі 128 мільйонів гривень.

Джерело покриття цього дефіциту, за словами Пинзеника, не визначене.

"Ситуація, що склалася з пенсійним забезпеченням, уже зараз є критичною, і вона в наступні роки може привести до катастрофи пенсійного забезпечення", - цитує міністра Ліга.

Проблему, що виникла в зв'язку з особливим порядком призначення пенсій окремим категоріям громадян, Пинзеник назвав "феноменом Білоконя".

Міністр відзначив, що відповідно до даної системи "серед елітних пенсіонерів є ще й дуже елітні", яким призначається пенсія по виплатах останнього місяця.

Зокрема, у свій час екс-міністр внутрішніх справ Микола Білоконь одержав надзвичайно високу премію, що визначила розмір його пенсії, відзначив Пинзеник.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування