Ющенко повідомив, що починається фінішна пряма

Субота, 5 листопада 2005, 17:38

Президент Віктор Ющенко вважає, що в України є шанс цього року вступити до Світової організації торгівлі.

"Ми залишаємося оптимістами щодо перспектив вступу до СОТ ще цього року", - сказав він у своєму першому радіозверненні до народу, яке транслювалося в суботу.

"Але треба бути відвертими – сьогодні відповідь на питання, чи стане Україна членом СОТ вже у 2005 році, багато в чому залежить від наших партнерів і проходження бюрократичних перешкод", - зазначив Ющенко.

"Якби ми взяли потрібний темп ще на початку року, то Україна вже б користувалася перевагами системи СОТ", - сказав він.

"Зараз ми на фінішній прямій і маємо шанс вчасно пройти всі етапи, що дасть можливість нашим партнерам прийняти позитивне рішення", - вважає президент.

Він підкреслив, що бачить вступ до СОТ однією зі своїх стратегічних цілей. За його словами, ця тема дуже заполітизована. "Деякі політики й досі лякають байками про неприємні сюрпризи для вітчизняного товаровиробника", - сказав Ющенко.

Президент відзначив, що СОТ зараз об’єднує 148 країн. "Поза цією організацією залишається менше п’ятої частини країн світу", - додав він.

"СОТ – це чіткі правила, за якими живе цивілізований світ. Вони вимагають від нас ефективності, конкурентоспроможності і швидкості. Якщо ми не гратимемо за правилами, це дозволить іншим грати проти нас, але вже без правил".

"Щороку ми втрачаємо мільярди доларів через антидемпінгові розслідування в різних країнах світу. На думку експертів, цифра щорічних втрат досягає 8 мільярдів доларів!", - сказав Ющенко.

За його словами, вступ до СОТ на 10% збільшить доходи України від торгівлі з іншими країнами, а щорічне зростання ВВП унаслідок приєднання до СОТ збільшиться на 1,9%.

"До того ж, приєднання України до світового елітарного клубу – це важливий сигнал для інвесторів", - сказав Ющенко. "Приєднання до цього клубу, який об’єднує найсильніші економіки світу, забезпечить приріст іноземних інвестицій щонайменш у 500 мільйонів доларів на рік".

Він підкреслив, що вступ до організації не несе небезпеки для національного виробника. "Вступ до СОТ не означає, що ми стаємо беззахисними і не конкурентноздатними", - сказав Ющенко.

Він нагадав, що цього тижня Верховна Рада прийняла ще два закони, потрібних для вступу України до СОТ і висловив побажання, щоб депутати "якнайшвидше пройшли решту шляху (потрібно схвалити іще 8 законів)".

"Ми виграємо і станемо потужним гравцем на світових ринках. Нам під силу здобути повагу у чесній конкуренції. Я вірю в наш успіх, який принесе добробут кожному з нас", - підкреслив президент.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
13:43
Чи може дзвінок чи відео з полону змінити статус зниклого безвісти – пояснює Координаційний штаб
13:38
Вночі основною ціллю росіян був Івано-Франківськ – ПС
13:25
фотоУ Києві прощаються з письменником і громадським діячем Дмитром Капрановим
13:19
Співвласник "Космолоту" заявляє, що українські чиновники вимагають в нього мільйони євро – FT
13:01
Проєкт української фотографки Юлії Кочетової переміг у World Press Photo 2024
12:59
Удар по аеродрому в Джанкої: ГУР повідомило про ураження 4 установок С-400 ворога
12:50
футболЛунін про серію пенальті проти "МанСіті": Ми готувалися до всіх можливих пенальтистів і вирішили ризикнути
12:47
Розвідка Британії: Чорноморський флот РФ суттєво знизив активність та ховається у Новоросійську
12:43
МВС: Жодного випадку контрабанди зброї з України не зафіксовано
12:39
оновлено В Україні вила тривога: у Дніпрі пролунали вибухи
Усі новини...