Українці скуповуються "по-крупняку"

Понеділок, 7 листопада 2005, 12:43

Високі інфляційні очікування підштовхують українців до великих покупок. Про це свідчать підсумки чергового опитування Міжнародного центру перспективних досліджень.

"Вітчизняні споживачі зараз схильні вкладати великі кошти у великі покупки. Особливо громадяни з низьким і середнім статком, оскільки саме тут в останні місяці відзначено максимальне зростання доходів", - заявила виданню "Сейчас" старший економіст МЦПД Євгенія Охтирко.

За даними МЦПД, у III кварталі 2005 року індекс інфляційних очікувань українців виріс на 5 пунктів - до 187,2, що є найвищим показником за останні п'ять років. Індекс схильності населення до великих покупок протягом останнього кварталу досяг рекордної оцінки - 107,9.

Індекс споживчих настроїв в Україні у вересні склав 95,5 - найбільш низька позначка за два останні роки.

"Погіршення споживчих настроїв було нами очікуване, оскільки цей індекс виявився дуже високим після помаранчевої революції і міг би триматися тільки за умови кардинальних змін у країні. Що стосується вересневого показника, його низький рівень, у першу чергу, був зумовлений відставкою уряду", - сказала Охтирко.

Згідно з прогнозами МЦПД, інфляція в Україні під кінець року перевищить 12%. Однак не виключено, що прогноз буде переглянутий й інфляція виявиться вище.

Ліга

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...