Піскуна звільнили за справу Гонгадзе?

Вівторок, 8 листопада 2005, 10:56

Ймовірною причиною звільнення Святослава Піскуна з посади генпрокурора є нерозкриття справи Гонгадзе.

Про це можуть свідчити слова міністра юстиції Сергія Головатого в ході судового засідання за позовом Святослава Піскуна, який оскаржує своє звільнення.

За його словами, законом передбачено право президента звільняти посадових осіб, дії яких завдають шкоди міжнародному іміджу України.

Як приклад таких дій Піскуна, Головатий навів висновки останнього засідання парламентської асамблеї Ради Європи.

"Коли був на посаді Піскун, розслідування справи Гонгадзе призупинилося, зокрема, стосовно переслідування організаторів цього злочину. ПАРЄ висловило жаль з приводу того, що справа по обвинуваченню тих, хто нібито скоїв цей злочин, була відокремлена від основної справи, що в свою чергу веде до звільнення від відповідальності замовників і організаторів. На додаток адвокат пані Гонгадзе був відсторонений від справ", - зазначив Головатий

Також, за його словами, не було проведено розслідування попереднього нерезультативного слідства. "Правоохоронні органи не запобігли смерті колишнього міністра внутрішніх справ Кравченка, який вчинив самогубство за підозрілих обставин, і не затримала генерала Пукача, який, ймовірно, з’єднував виконавців і замовників", - сказав Головатий.

Він також зазначив, що українська влада не виконала резолюцію ПАРЄ стосовно експертизи автентичності записів майора Мельниченка.

Головатий вважає цей факт "політичною констатацією", згідно з якою президент має право оцінювати діяльність генпрокурора.

Також, за його словами, екс-генпрокурор не має права оскаржувати указ президента в судах загальної юрисдикції.

"Рішенням Конституційного суду від 7 травня 2005 року щодо конституційності актів президента президент не виключає оскарження своїх указів щодо призначення або звільнення посадових осіб за винятком прем’єр-міністра, генпрокурора, наслідком діяльності яких може стати конституційна політична відповідальність", - зазначив Головатий.

"Відповідно до цього рішення, генпрокурор має право оскаржувати указ про своє рішення тільки у Конституційному суді", - додав міністр юстиції.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування