Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кінах не хоче діяти руками

Вівторок, 8 листопада 2005, 12:29

Секретар Ради нацбезпеки та оборони Анатолій Кінах вважає надмірно заполітизованим питання про вплив західного вектора інтеграції України на її відносини в рамках СНД.

"Особливо хочу підкреслити безглуздість спроб протиставлення Росії і Заходу в зовнішній політиці України", - заявив Кінах в інтерв'ю "Незалежній газеті".

"Ми (Росія й Україна) йдемо одним шляхом, і наші цілі збігаються. А проблеми виникають, я упевнений, тільки через надмірну політизацію питання про західний вектор інтеграції України", - додав він.

Кінах спростував пріоритетність західного вектора на вибір інвесторів у приватизації і зазначив: "Це політична позиція керівництва нашої країни. Ми зацікавлені в конкуренції інвестицій".

У той же час Кінах висловив упевненість, що російські інвестори зацікавлені в прозорих і відкритих "правилах гри". Також він нагадав, що на останньому засіданні РНБО було прийнято рішення про посилення захисту прав власності, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

На питання про завершення реприватизаційної кампанії, Кінах відповів, що "кампанії не було і немає". У випадках, коли у держави "є питання до когось із власників", то ситуація буде ретельно аналізуватися, зазначив він. Разом з тим, секретар вважає за необхідне "йти на так звані мирові угоди з власниками".

На питання про можливості поновлення переговорів уряду з Shell щодо приватизації або передачі в концесію ГТС, Кінах заявив: "Газотранспортна система - це наше національне надбання, жодні переговори про зміну форми власності вестися не можуть. Це заборонено чинним законодавством".

За словами секретаря РНБО, мова йде тільки "про об'єднання інтересів" постачальників газу, країни-транзитера і європейських компаній-споживачів. Кінах заявив, що в цьому контексті Україна готова співпрацювати з Росією, країнами ЄС, Казахстаном і Туркменією.

Секретар РНБО підкреслив, що "поки не завантажена у повному обсязі українська ГТС, ми вважаємо недоцільним піднімати питання про створення якихось альтернативних маршрутів постачань".

У той же час Кінах зауважив про високий рівень енергетичної залежності України. Тому, заявив він, Україна буде шукати додаткові джерела постачань, впроваджувати енергозберігаючі технології. "Подобається комусь чи ні, але Україна буде підвищувати рівень своєї енергетичної безпеки", - сказав Кінах.

Секретар РНБО виступає за створення прозорого і конкурентноздатного ринку нафти і нафтопродуктів. На його думку, держава повинна за допомогою податкової, митної, акцизної, цінової політики створити систему, яка стимулює збільшення постачань сирої нафти в Україну.

"Ми вже не допустимо, щоб найскладніші проблеми цього ринку вирішувалися методом ручного керування, директивним втручанням", - додав Кінах.

У той же час він зазначив, що самі учасники ринку повинні розуміти свою відповідальність. "Держава буде дуже жорстко контролювати ситуацію, не допускаючи монопольних змов і необґрунтованого підвищення цін, штучного створення дефіциту нафтопродуктів", - заявив секретар РНБО.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...