Ющенку бюджет і СОТ дорожчі за пташиний грип?

Вівторок, 8 листопада 2005, 12:53

Президент Віктор Ющенко повернув для повторного розгляду Верховною Радою закон, що встановлює мораторій на ввезення на територію України м’яса та харчових субпродуктів свійської птиці.

У пропозиціях президента сказано, що запровадження цього шестимісячного мораторію може негативно позначитися на процесі вступу України до СОТ.

На думку президента, запровадження мораторію, не відповідає міжнародним нормам, зокрема вимогам угоди про застосування санітарних та фітосанітарних заходів.

"Згідно з документом, такі заходи можна застосовувати лише в обсязі, необхідному для захисту життя чи здоров’я людини, тварин чи рослин, і термін їхньої дії має бути науково обґрунтованим", - йдеться у повідомленні прес-служби президента.

Крім того, за словами Ющенка, питання заборони на імпорт харчових продуктів тваринного походження в разі підтвердження спалаху хвороб уже законодавчо врегульоване.

Президент мотивує своє рішення й тим, що внаслідок запровадження цього мораторію держбюджет втратить близько 60 млн. гривень від сплати ввізного мита.

"При цьому у законі на порушення частини другої статті 27 Бюджетного кодексу України не визначено видатків, які належать скоротити, та/або джерел додаткових бюджетних доходів, що призведе до розбалансованості бюджету та порушення норми частини третьої статті 95 Конституції України", – зазначає Ющенко.

Президент вважає, що закон не вирішує питання щодо імпорту в Україну м’яса дикої птиці, інкубаційних яєць, добових курчат, "а саме ця продукція може бути чинником передачі високо патогенного вірусу грипу птиці та інших хвороб".

Під час розгляду зазначеного закону в парламенті пропозиції президента представлятиме міністр аграрної політики Олександр Баранівський.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування