Українці мають шанс спрощено потрапляти в Європу

Середа, 9 листопада 2005, 10:55

Експерт центру імені Разумкова Валерій Чалий вважає, що переговори про спрощення візового режиму з Європейським союзом мають торкатися всіх громадян, а не певних категорій.

Про це він заявив в інтерв’ю Німецька хвиля.

"Насправді треба говорити про лібералізацію для всіх громадян. Тому що технічно є проблеми. Зокрема, як визначатиметься приналежність до груп науковців, журналістів. Це мають бути посвідчення чи інші критерії?" – спитав він.

"Адже в Україні є багато способів отримати фіктивні документи. Мова має йти про подовження терміну дії віз та виключення України з чорного шенгенського списку", - додав Чалий.

У свою чергу експерт брюссельського Центру досліджень європейської політики Майкл Еммерсон вважає, що в переговорах з Україною щодо пом’якшення візового режиму їй можна очікувати на відповідь.

"Можна чекати від ЄС якогось дружнього кроку у відповідь", – наголосив Еммерсон.

Небезпечним фахівці називають поєднання перегорів про спрощення візового режиму з підписанням угоди про повернення нелегальних мігрантів.

В українському МЗС заявляють, що ці процеси відбуваються паралельно. На думку фахівців, передчасне укладення з ЄС угоди щодо нелегалів обернеться для України великими збитками, оскільки саме на її теренах опинятимуться всі видворені з країн-членів Європейського союзу нелегали.

"Підписання угоди про реадмісію варто пов’язати зі створенням спільного реадмісійного простору між ЄС, Україною, Росією та Білоруссю. Тому що якщо у нас не буде угод у північному та східному напрямах, то всі проблеми з нелегалами ляжуть на Україну", - вважає Чалий.

Тим часом один з керівників парламентського комітету з євроінтеграції Олег Зарубінський вважає, що надана європейцям можливість безкоштовного в’їзду в Україну, має бути оцінена з боку офіційного Брюсселя. Тому, найвірогідніше, спрощення поїздок не узалежнюватимуть з реадмісією.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування