Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Вдова Гонгадзе пригрозила знову подати в суд

Середа, 9 листопада 2005, 18:21

Вдова Георгія Гонгадзе Мирослава заявляє, що якщо українська влада не притягне до відповідальності виконавців і замовників убивства її чоловіка, вона має намір знову подати позов у Європейський суд з прав людини.

"Якщо убивці Георгія не будуть притягнуті до відповідальності - не тільки виконавці, але і замовники злочину, я залишаю за собою право подавати позов у Європейський суд", - заявила Гонгадзе в інтерв'ю радіо Бі-Бі-Сі.

Коментуючи рішення Європейського суду, відповідно до якого Україна має виплатити їй моральну компенсацію в 100 тис. євро. Гонгадзе підкреслила, що в її позові "мова не йде про гроші".

Вона нагадала, що подала свій позов у Європейський суд у 2002 році, і її основним завданням було домогтися, щоб розслідування в справі Гонгадзе було визнано неефективним, а також домогтися покарання замовників і виконавців цього злочину.

Нагадавши, що в травні 2005 року обговорювалося питання про досягнення світової угоди з урядом України у зв'язку з даним позовом, Гонгадзе повідомила, що вона просила уряд у даній угоді взяти зобов'язання перед європейським співтовариством покарати виконавців і замовників цього злочину.

"Уряд відмовився записувати таке формулювання, і я відмовилася підписувати цю угоду", - сказала вона.

Гонгадзе також повідомила, що в рішенні Європейського суду детально описані останні події в справі Гонгадзе.

"Там згадується і про обіцянку Віктора Ющенко розслідувати цю справу і покарати замовників і виконавців, і про експертизу СБУ, що визнала плівки майора Мельниченка не змонтованими, і про рішення парламентської комісії про причетність до організації убивства Георгія колишнього президента Леоніда Кучму, нинішнього голови Верховної Ради Володимира Литвина, екс-голови СБУ Леоніда Деркача", - відзначила вона.

"Тепер прокуратура на чолі з новим генеральним прокурором просто зобов'язана перевірити всі ці факти, а президент має виконати узяті на себе обіцянки", - додала вдова журналіста.

Гонгадзе також підкреслила, що "українська прокуратура, керуючись рішенням Європейського суду, повинна не тільки притягти до відповідальності всіх причетних до цього злочину, а порушити кримінальну справу проти тих, хто здійснював попереднє розслідування, включаючи всіх колишніх генеральних прокурорів України".

Вона також вважає, що "правоохоронці мають з'ясувати справжні причини блокування і неефективного розслідування цього злочину, з'ясувати, чи робили ці люди це через власну службову недбалість, що є злочином, або виконували вказівки вищих посадових осіб".

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування