Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Єврокомісар обіцяє Україні зону вільної торгівлі

П'ятниця, 2 грудня 2005, 09:43

Комісар Європейського Союзу з питань зовнішньої політики Беніта Ферреро-Вальднер відзначає зближення позицій України та Європейського Союзу за останній рік.

"На мою думку, це був неймовірний рік для українського народу. Можна говорити про чималий поступ. Позиція України дедалі більше наближається до позиції ЄС", - сказала Ферреро-Вальднер в інтерв’ю "Німецькій хвилі".

Водночас, за її словами, в питанні зближення із СОТ Україна" могла б ухвалити ще більше законів".

"Тут ми очікуємо відчутніших успіхів. Але я гадаю, що Україна зробила великі кроки вперед. На саміті в Києві ми змогли надати їй статус країни з ринковою економікою, що є дуже важливим. Загалом Україна виконала практично всі технічні передумови", - сказала комісар.

Говорячи про спрощення візового режиму між Україною та ЄС, Ферреро-Вальднер зазначила, що для Європи "делікатним" є питання нелегальної імміграції.

"З одного боку, полегшення візового режиму для певних груп населення – студентів, підприємців, для тих, кому справді часто доводиться подорожувати, і про кого ми знаємо, що на них можна певною мірою покластися, з іншого - треба підписати угоду про реадмісію, навколо якої ведуться переговори. Ця угода передбачає, що Україна прийматиме назад нелегалів з третіх країн, які потрапили до ЄС через її територію", - сказала вона.

За словами комісара, позиція України наближається до позицій ЄС у сфері зовнішньої політики та політики безпеки.

"Ми побачили успіхи у сфері реформ, але ще треба багато чого зробити. Тобто, ми пройшли лише половину шляху", - сказала Ферреро-Вальднер.

Вона зазначила, що Україні слід пришвидшити реформи, зокрема, у питанні боротьби з корупцією.

"До України лише тоді прийдуть інвестори, коли на цих ділянках буде вжито суворих заходів. Тільки за існування правових гарантій можна очікувати інтенсивнішого притоку інвестицій з Європи. А це передумова для створення нових робочих місць, для піднесення української економіки", - сказала комісар.

Вона також сказала, що ЄС розглядає Україну в рамках політики добросусідства.

"Говорячи про Україну, ми наголошуємо, що майбутнє залишається відкритим, хоча політика добросусідства та план дій, над чим ми нині працюємо з Україною, не передбачають членства в ЄС", - сказала Ферреро-Вальднер.

"Україна – це, звичайно, європейська країна, і тому для нас вона дуже близький сусід. Як тільки Україна приєднається до СОТ, ми розпочнемо переговори про створення зони вільної торгівлі", - додала вона.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування