Березовський перераховував гроші Жванії два роки, з Гібралтару в Орегон?

П'ятниця, 2 грудня 2005, 12:44

Борис Березовський збільшив свої фінансові претензії з 21 до $31 млн. стосовно України у зв'язку з його заявою про фінансування виборчої кампанії Віктора Ющенка.

Про це в інтерв'ю журналістам заявив голова слідчої комісії парламенту з розслідування фінансування Березовським виборчої кампанії Юрій Соломатін.

"Я одержав на руки копії цих трьох договорів, що розкривають механізм заведення грошей в Україну", - сказав Соломатін.

За його словами, цей механізм полягає в тому, що завчасно, за рік-два, фірма, заснована на Гибралтарі, і яка знаходиться під юрисдикцією Великобританії з одного боку, і фірма, заснована в штаті Орегон (США), переважним власником якої є Давид Жванія, були учасниками цих договорів.

Соломатін підкреслив, що суть такого договору полягає в тому, що стороні Березовського робили різного роду послуги-рекомендації, дослідження в частині розробки інвестиційної стратегії в Україні, маркетингові дослідження й інші.

"Ні слова в змістовній стороні договорів немає ні про просування демократії, ні про побудову громадянського суспільства, ні про виборчу кампанію", - підкреслив Соломатін.

За словами голови слідчої комісії, договори складалися, як правило, на суму $1,5-2 млн. Перший транш, за його словами, у сумі $1 млн. пройшов по всіх договорах, і він здійснювався фірмою, яка належить Березовському, через проміжний банк "Дойчебанк Американкомершел Траст". Банк, що одержував ці гроші, знаходиться в Латвії і називається "Трасса Комерц Банк".

За словами Соломатіна, у цьому банку в Латвії був відкритий рахунок фірмою, переважне володіння якою належить Жванії. Однак, хто стояв на чолі цієї фірми або хто був довіреною особою, що одержувала гроші, це нам належить довідатися", - підкреслив Соломатін.

Голова комісії висловив припущення про те, що, швидше за все, діяла особа за дорученням.

"Таким чином, механізм розкритий. Ми негайно передаємо ці документи в Генеральну прокуратуру, СБУ і Держкомфінмоніторинг", - сказав Соломатін.

Він також підкреслив, що комісія вимагатиме видання наказу по Генпрокуратурі про створення міжвідомчої групи.

Крім того, комісія має намір вимагати направити слідчих Генпрокуратури в Латвію для того, щоб вони, відповідно до міжурядових домовленостей, зробили вилучення документів у латвійському банку, установили особу і засновників, і розпорядників тих коштів, що йшли на рахунки цього банку.

Соломатін підкреслив, що з української сторони дали згоду свідчити на користь Березовського про те, що Жванія й Олександр Третьяков брали участь у цих операціях "дуже відомі політики, і знаходяться вони у Верховній Раді".

У той же час він відмовився називати прізвища цих людей, пославшись на дану Березовському обіцянку.

"Березовський готовий і у Верховній Раді, і в Генеральній прокуратурі давати свої свідчення", - сказав Соломатін.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News