Ющенко створить в Україні суд присяжних

Субота, 3 грудня 2005, 18:58

Президент Віктор Ющенко наголошує на необхідності проведення в Україні судової реформи в 2006 році.

"Без незалежного і справедливого суду не можлива демократична ринкова держава.
Тому 2006 року має стартувати судова реформа", - сказав він у суботу в радіозверненні до нації.

"Мусимо визнати – правосуддя не стало доступним для переважної більшості громадян. Практично відсутня безплатна правова допомога. Майже половина судових рішень сьогодні не виконується", - констатував Ющенко.

На його думку, судова реформа має складатися з декількох кроків. "Необхідно серйозно підняти статус суддів, забезпечити кадрове оновлення суддівського корпусу", - сказав Ющенко і зазначив, що буде запроваджено конкурсний відкритий відбір на посади суддів.

Він також пообіцяв суттєво підвищити заробітну плату правникам. "У середньому зарплату судді місцевого суду буде збільшено з тисячі до чотирьох тисяч гривень", - сказав президент. За його словами, це відкриє дорогу для залучення до суддівської роботи фахових адвокатів і сприятиме зниженню корупції в судах.

Ющенко повідомив, що доручив уряду підготувати і внести до Верховної Ради зміни до закону "Про статус суддів" у частині визначення розміру зарплати, а також передбачити у бюджеті на 2006 рік кошти на вирішення житлових проблем суддів.

Президент також висловив віру в те, що "за кілька років ми прийдемо до створення суду присяжних, які братимуть участь у розгляді резонансних для суспільства справ".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування