МЕЛЬНИЧЕНКО ФАЛЬСИФІКУВАВ ЗАПИСИ - Кучма сказав лише слово "жидьониш"?

Вівторок, 6 грудня 2005, 11:30

Представники Бориса Березовського звинувачують Миколу Мельниченка у фальсифікації розшифровки одного із записів, на підставі якого Олександр Єльяшкевич отримав притулок у США.

Представник Фонду громадянських свобод Олександр Гольдфарб повідомив на прес-конференції у Києві, що в їх розпорядженні є аудіо-файл, на якому відсутній наказ Кучми розправитись із Єльяшкевичем.

Водночас Гольдфарб заявив, що Мельниченко під присягою у США підтвердив правдивість запису, де Кучма віддає такий наказ на адресу Єльяшкевича.

"Крім фрази: "Ото, бля, жидьониш!", на запису нічого немає", - сказав Гольдфарб, пояснивши, що це була єдина різка фраза Кучми на адресу Єльяшкевича.

"Це все має пряме відношення до справи Гонгадзе. У системі доказів причетності Кучми до вбивства Гонгадзе епізод із Єльяшкевичем є підтвердженням, що в Україні існувала практика політичних розправ", - сказав Гольдфарб.

Соратник Березовського наголосив, що це тепер "піднімає питання довіри до самого Миколи Мельниченка". "Це показує, що не треба вірити на слово плівкам", - сказав Гольдфарб.

Представник Березовського також сказав, що цей епізод не проходив експертизу в лабораторії "Бек-Тек", але і вони займаються не підтвердженням змісту, бо не розуміють української мови, а просто, чи був на записі монтаж.

"Ідеться не про те, що сфальсифікований запис – а про те, що сфальсифікована роздруківка", - сказав Гольдфарб.

"Ми, роблячи таке викриття, усвідомлюємо, що ллємо воду на млин Кучми. Кучма нам не друг, але істина дорожче", - сказав Гольдфарб.

Він пояснив, що відсутність наказу Кучми розправитись із Єльяшкевичем на плівці була виявлена випадково експертом фонду Юрієм Швецем наприкінці цього року.

Гольдфарб зазначив,  що до цього часу вони навіть не прослуховували епізод щодо Єльяшкевича, оскільки довіряли розшифровці, наданій Мельниченком.

Гольдфарб сказав, що нещодавно цей аудіозапис був ними переданий до Генпрокуратури разом з усіма дисками, які у 2002 році їм надав Мельниченко.

Представник Березовського зазначив, що крапку у цій історії має поставити експертиза. Однак при цьому він висловив переконання, що Мельниченко має сісти до в'язниці у США за брехливі свідчення під присягою. "За брехливі свідчення можна отримати 20 років позбавлення волі", - додав він.

Гольдфарб пояснив, що без таких свідчень Мельниченка, які б підтвердили наявність на плівках наміру Кучми розправитись з Єльяшкевичем, цей екс-депутат не отримав би в США політичний притулок.

Однак при цьому Гольдфарб не володіє інформацією, коли конкретно Мельниченко під присягою підтвердив правдивість його версії запису. "Просто у мене немає сумнівів, що у кількох державних структурах США є завірений документ (свідчення Мельниченка щодо цього епізоду)".

Гольдфарб пояснив, що такі свідчення можна дати у будь-якого нотаріуса, але це не звільняє від відповідальності. "Це можна зробити у будь-якому банку чи аптеці – приходите до нотаріуса, піднімаєте руку і обіцяєте говорити тільки правду".

Зокрема, сказав Гольдфарб, цю начебто сфальсифіковану розшифровку група депутатів Верховної Ради передала заступнику держсекретаря США Стівену Пайферу.

Гольдфарб також сказав, що з приводу цієї історії вони дали свідчення у Генпрокуратурі. Він пояснив, що разом із іншим соратником Березовського Юрієм Фельштинським спеціально прибув до Києва на запрошення слідчого Романа Шубіна.

При цьому Гольдфарб заявив, що "у Бориса Березовського немає і не може бути планів впливати на розслідування справи Гонгадзе".

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування