Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Податкова взялася за конверти і банки

Вівторок, 6 грудня 2005, 17:20

Державна податкова адміністрація провела перевірки підприємств для виявлення фактів виплати зарплати "у конвертах".

Як повідомив на прес-конференції голова ДПА Олександр Кіреєв у вівторок, у результаті перевірки 57 тис. суб'єктів господарювання на предмет неврахованих і схованих доходів фізичних осіб, 45 тис. з них (79,3% загальної кількості) порушили законодавство.

За результатами перевірок було донараховано 106,5 млн. грн. податків і штрафних санкцій.

До адміністративної відповідальності притягнуті 26,8 тис. керівників підприємств і підприємців, сума штрафів склала 1,4 млн. грн. Порушено 97 кримінальних справ.

Крім того, ДПА передала в органи прокуратури понад 8 тис. справ за фактами виявлених порушень у виплаті заробітної плати.

Детінізацію виплати заробітної плати Кіреєв вважає загальнодержавним завданням.

"Не від гарного життя (підприємства) йдуть на виплату зарплат "у конвертах", однак коли один бізнес працює відкрито, інший - у тіні, то створюються неконкурентні умови", - сказав він.

Також Кіреєв заявив, що його відомство стурбоване рівнем податкових платежів 107 банків.

Зо його словами, в Україні 8 банків, податкові відрахування яких становлять понад 10% від їхніх валових доходів:

Сітібанк (Україна), ING Bank (Україна), Calyon Bank (Україна), "Аркада", "Столиця", "Столичний", Індустріалбанк, Європейський банк раціонального фінансування.

Кіреєв зазначив, що в 107 банків показник співвідношення податкових відрахувань до валових доходів нижчий від середнього рівня по банківській системі, що становить зараз 3,24%.

За даними податкової, у 50 банків такий показник становить менше ніж 1%.

У зв'язку з цим податкова, зі слів Кіреєва, планує ввести щоквартальні публікації інформації про податкові платежі банків для підвищення платіжної дисципліни.

Показник співвідношення податкових відрахувань банків до їхніх валових доходів, що досягнув за підсумками третього кварталу 2005 року 3,24%, у третьому кварталі 2004 становив 1,86%.

На 1 жовтня в державному реєстрі банків значиться 185 банків, з них 163 мають ліцензію на здійснення банківських операцій.

Як повідомлялося, раніше податкова неодноразово заявляла про мінімізацію низкою банків податкових платежів і про плани ввести публікації списків таких банків.

"Інтерфакс-Україна", Українські новини

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування