Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Райс випередила Європу і врятувала Ющенка від глузувань

Четвер, 8 грудня 2005, 11:16

Візит держсекретаря США Кондолізи Райс мав для президента Віктора Ющенка велике значення, оскільки підтвердив, що світ дійсно рахується з Україною.

Про це пише Швейцарська газета "Neue Zuercher Zeitung" у статті "Україна як стратегічний партнер США", переклад якої наводить Иносми.ру.

Газета відзначає, що цим візитом "американці у певному сенсі випередили європейців".

Газета звертає увагу, що, незважаючи на масу обіцянок, до Київа з часу революції не приїхав з державним візитом жоден з провідних західноєвропейських керівників".

"Мало що змінив у цьому плані навіть бліц-візит Тоні Блера (Tony Blair) на початку грудня - він проходив у рамках зустрічі ЄС, і Блер знаходився в Києві не як прем'єр, а як глава уряду країни, що займає до кінця року в ЄС президентське крісло", - відзначає газета.

"Ця відсутність інтересу часом ставила Ющенка в досить скрутне становище, слугувала причиною глузувань з боку його колишніх комуністичних суперників", - пише газета.

Видання відзначає, що для Ющенка, який опинився в останні місяці в дуже скрутному внутрішньополітичному становищі, американська підтримка стала доречною.

Проте, на багато чого, завдяки теплим словам Райс, він сподіватися не може, оскільки США не люблять особливо в східній частині України, і запевнення в солідарності міністра закордонних справ Вашингтона Ющенку там мало чим можуть допомогти.

Газета також відзначає, що в ході візиту Райс не назвала конкретних термінів прийому Києва до СОТ і НАТО і зніяковіла, коли її запитали, коли ж США будуть готові надати Україні статус країни з ринковою економікою.

У той же час, видання стверджує, що екс-прем'єр Юлія Тимошенко може вважати зустріч із Райс своїм тріумфом, у той час як керівництво країни може порахувати за образу.

Райс цю зустріч виправдувала тим, що просто хоче покласти "руку на пульс подій".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування