Литвин не хоче бути в "зграї товаришів", а його б'ють з усіх боків

Четвер, 8 грудня 2005, 12:08

Спікер Верховної Ради Володимир Литвин вважає, що Україні не слід ставати експортером демократій на ближньому зарубіжжі.

"Думаю, не найбільш правильний шлях для нашої країни брати на себе місію експортера демократії. У першу чергу, варто показувати приклад демократичної облаштованості у власному будинку", - сказав він в інтерв'ю "Российской газете".

"І енергія, з якою ми іноді намагаємося учити уму-розуму за межами країни, говорить про те, що ми не можемо вирішити ці проблеми в себе", - додав Литвин.

Спікер також не виключає, що політична ситуація в Україні загостритися після парламентських виборів 2006 року.

"Я цього не виключаю. Але те, що відбувається в Україні сьогодні, я маю на увазі розпалення політичної боротьби, видимої і невидимої, говорить про те, що суспільство знаходиться в невротичному стані", - сказав він.

На його думку, це ненормальне явище і такий рівень політизації не потрібен у суспільстві.

"Існує небезпека, що парламентські вибори можуть зафіксувати територіальні розмежування. А це вже небезпечно для країни, яка у територіальному плані переживає період нестабільності", - додав Литвин.

Спікер також розкритикував українську владу за непродуману економічну політику, а також за "кадрові чистки".

"Кадрові чистки, проведені в країні, призвели до того, що ми маємо у владі непрофесіоналів, криза управління, яка, зрозуміло, позначилася на нашій економіці", - сказав він.

З великим запізненням, на думку спікера, було підписано й меморандум про взаєморозуміння між президентом Віктором Ющенком і головою Партії регіонів Віктором Януковичем.

"У ньому зафіксовані ті реалії, що склалися в країні після виборів глави держави. Але, на мій погляд, ці домовленості не виконуються. У цьому сутність відчуження між регіонами і політичними елітами", - сказав він.

Крім того, Литвин вважає, що Україна неправильно проводить газову політику з Росією і "у низці випадків Київ спровокував таку "ринкову" позицію Москви".

Литвин також сказав, що не приймає ту або іншу політичну сторону, а намагається "проводити політику, що поєднує людей".

"Не хочу опинитися в "зграї товаришів". Я хочу виходити з інтересів суспільства і бути на боці людей. Це складно, тому що і зліва, і справа, знизу і зверху одержуєш удари. Тому що кожен політик хоче, щоб ти був з ним. Якщо ти не з ним, то він вважає, що ти проти нього", - сказав він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування