НАТО не виключає членства України

П'ятниця, 9 грудня 2005, 11:12

НАТО підтверджує політику відкритих дверей щодо офіційного Києва, що передбачає можливу участь України в Плані щодо здобуття членства в альянсі.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер на прес-конференції по закінченні засідання комісії "Україна-НАТО" у Брюсселі в четвер, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Він відзначив, що така перспектива залежить від проведення в Україні реформ. "Прогрес буде зроблений в Україні й українцями. Це - месидж, що буде зроблений під час засідання", - сказав генсек.

Він також звернув увагу на майбутні парламентські вибори, що мають велике значення.

"НАТО не має переваг, але сам процес має відповідати міжнародним стандартам. Ми також сподіваємося, що хто б не був обраний, реформи будуть продовжені", - підкреслив він.

За словами Схеффера, під час засідання комісії "Україна-НАТО" відбулася дружня дискусія з політичних, економічних, оборонних і законодавчих аспектах, які пов'язані із зобов'язаннями щодо членства.

Крім того, він вважає, що "багато роботи має бути зроблено, щоб українці довідалися про НАТО".

Міністр закордонних справ Борис Тарасюк висловив задоволення результатом зустрічі, яку він назвав "зустріччю друзів, що говорили відкрито".

Він завірив, що майбутні вибори будуть вільними і демократичними, а Україна обов'язково досягне політичних критеріїв, що будуть відповідати європейським стандартам.

Як повідомляє прес-служба українського МЗС, за підсумками засідання комісії "Україна-НАТО" на рівні міністрів закордонних справ була ухвалена спільна заява.

Міністри підкреслили важливість особливого партнерства України і НАТО заради безпеки і стабільності на євроатлантичному просторі.

Вони також обговорили перспективи майбутнього розвитку відносин у контексті інтенсифікованого діалогу щодо устремлінь України для здобуття членства і відповідних реформ без упередження можливого рішення з боку альянсу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування