Відтепер в Україні заправлятиме парламент

Неділя, 1 січня 2006, 07:36

В Україні з 1 січня 2006 року набувають чинності зміни до Конституції, що перерозподіляють повноваження президента, Верховної Ради й Кабінету міністрів.

Політреформа передбачає перехід від президентсько-парламентської до парламентсько-президентської форми правління в Україні.

Відповідно до Перехідних положень закону №2222, лише частина положень закону здобудуть юридичну силу 1 січня 2006 року. Решта одержать статус норм Конституції тільки після того, як буде обрано новий склад Верховної Ради.

Однак, на думку експертів, з 1 січня 2006 року й аж до формування новообраної в березні Верховною Радою нового уряду жодних істотних змін у процесі функціонування державної влади в Україні не відбудеться.

Закон 2222 передбачає: строк повноважень парламенту й місцевих рад збільшений із чотирьох до п'яти років. Уряд України буде формуватися коаліцією більшості Верховної Ради.

Парламент одержує право призначати прем'єр-міністра, міністрів оборони, іноземних справ за поданням президента, а також за поданням прем'єр-міністра - інших членів уряду. Уряд також стане більше автономним у здійсненні своєї діяльності.

Коаліція депутатських фракцій, у яку входить більшість народних депутатів від конституційного складу, формується протягом одного місяця від дня відкриття першого засідання парламенту або від дня припинення діяльності попередньої коаліції.

Коаліція вносить пропозиції президентові щодо кандидатури прем'єр-міністра. Глава держави в 15-денний строк вносить цю кандидатуру в парламент. Крім того, за поданням президента Верховна Рада призначає міністра оборони й міністра закордонних справ, призначає й звільняє главу СБУ.

За поданням прем'єра парламент призначає інших членів Кабміну, главу Антимонопольного комітету, главу Держкомтелерадіо, главу Фонду держмайна, звільняє цих осіб, вирішує питання про відставку прем'єра, членів Кабміну.

Кабмін тепер зобов'язаний скласти повноваження перед новообраним парламентом (раніше - перед новообраним президентом).

Ставити перед парламентом питання про відповідальність уряду можуть не тільки народні депутати (не менше 150), але й президент. Разом з тим, депутати не можуть розглядати це питання частіше одного разу протягом чергової сесії.

Глава держави може розпустити парламент, якщо він не може зібратися на пленарне засідання протягом 30 днів, якщо протягом місяця не може бути сформована депутатська коаліція або протягом 60 днів - персональний склад уряду.

Експерти-юристи відзначають, що конституційна реформа залишає без відповіді ряд важливих питань механізму її реалізації.

Експерти відзначають можливість виникнення правових колізій. Зокрема, у випадку відставки уряду до 26 березня 2006 року, формувати новий Кабінет міністрів повинна парламентська коаліція, однак вона, відповідно до перехідних положень закону про зміни до Конституції, може бути сформована не раніше квітня.

Конституція України була прийнята 28 червня 1996 року. Закон 2222 - це перші зміни до неї.

"Інтерфакс-Україна"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...